Scandalul achiziției de tramvaie noi: Astra Arad acuză Primăria Capitalei că secretizează oferta depusă de firma câștigătoare

by Florian Popa

Valer Blidar, președintele Astra Vagoane Arad, acuză că nu a primit de la Primăria Capitalei date esențiale în ceea ce privește oferta făcută de firma turcească Durmazlar, ce ar fi desemnată câștigătoare în cadrul licitației organizate de municipalitate pentru achiziționarea a 100 de tramvaie noi, cu o valoare estimată la peste 180 milioane euro, scrie HotNews.ro. Printre datele secretizate se numără lungimea tramvaielor turcești, lățimea, numărul de uși, a declarat Blidar pentru HotNews.ro. În lipsa acestor informații vitale, care nu țin de drepturile de autor și nu fac parte din proprietatea industrială, este greu de făcut o contestație, mai spune președintele Astra.

Reprezentanții Primăriei Capitalei spun că secretizarea ofertei a fost cerută de Durmazlar, încă de la depunere, deoarece legea achizițiilor permite asta, iar municipalitatea nu o poate desecretiza, fiindcă ar vicia procedura de licitație și ar pierde banii europeni. Primăria Capitalei poate desecretiza documentele abia după semnarea contractului cu câștigătorul, potrivit sursei citate. Până atunci, Astra Vagoane Arad poate cere CNSC desecretizarea si tot acolo poate formula contestația, mai spun reprezentanții Primăriei. PNL București cere sesizarea Corpului de Control al Prefectului și afirmă că datele tehnice nu sunt confidențiale.

”În urma acestei proceduri a fost declarată câștigătoare firma din Turcia. Pe noi ne-a nemulțumit lucrul acesta și după calculele noastre și priceperea noastră în acest domeniu, în care activăm de 130 de ani, consideram că oferta turcilor este inacceptabilă. De aceea am solicitat la Primăria Capitalei câteva documente ca să ne putem formula contestația. Refuzul a fost aproape total pentru că turcii și-ar fi secretizat oferta. Sigur că și noi am secretizat o parte din ofertă, adică drepturile de autor, cele care fac parte din proprietatea industrială, dar celelalte date din ofertă sunt publice. Eu persoanal nu înțeleg nervozitatea doamnei primar, dacă ar fi în locul nostru cum s-ar comporta? Dacă nu are nimic de ascuns, de unde atâta nervozitate? Noi nu i-am acuzat de nimic. Noi considerăm că tramvaiele turcești nu se încadrau în prevederile din caietul de sarcini. Așa considerăm noi acum, cineva va stabili exact. Au făcut ceva matrapazlâcuri acolo și de asta îi enervează? Am fost la sediul Primăriei, a ieșit un funcționar care ne-a sictirit, s-a purtat execrabil cu noi, ne-a dat trei hârtii care nu ne folosesc la nimic sub pretextul că turcii și-au secretizat oferta. Sigur că dacă scrii acolo prostii, ți le secretizezi, dar legislația europeană la care face trimitere Primăria stipulează clar ce poți să secretizezi și ce nu”, a explicat Valer Blidar pentru HotNews.ro.

Potrivit acestuia, au fost secretizate aproape toate datele, inclusiv lățimea și lungimea tramvaiului.

”Au secretizat tot. Ce lungime are tramvaiul, ce lățime, dacă are 5 uși, astea sunt date publice, ce secret să fie aici. Noi ne studiem concurența, ne-am uitat în catalogul lui și am văzut ce produc, produc 3 tipuri de tramvaie, niciunul nu se încadrează în prevederile din caietul de sarcini. Probabil că au prezentat altceva, dar trebuie omologare pentru acel produs. Noi avem zeci și zeci de bănuieli. De ce ne lasă în stadiul ăsta și nu ne pun la dispoziție celelalte date, în afară de secretizarea dreptului de autor și cele legate de proprietatea industrială? Solicitările de clarificări, acelea sunt făcute de primărie, nu puteau să le secretizeze turcii. Ele trebuiau ridicate pe SICAP. Suntem împiedicați să extragem argumente în vederea formulării contestației. Dacă în zece zile nu obținem nimic, cum facem contestația? Noi o să facem oricum contestație, dar nu înțeleg nervozitatea primăriei. Dacă refuzi să ne pui la dispoziției ceva ce este normal să ne dai, că doar nu cerem secretul lor de fabricație, vrem datele pe baza cărora au apreciat că turcii sunt câștigători. Ești obligat să ni le dai”, a mai spus președintele Astra Vagoane Arad.

 

 

Facebook Comments