Scandal de proporții după ce un ceas al lui Hitler a fost vândut la o licitație în SUA

by Andreea Radu

Un ceas despre care se spune că i-ar fi aparținut lui Adolf Hitler a fost vândut pentru 1,1 milioane de dolari (900.000 de lire sterline) la o licitație din SUA, scrie digi24.ro. Ceasul Huber, care a fost vândut unei persoane a cărei identitate nu a fost dezvăluită, are o svastică și inițialele AH gravate pe ea.
34 de lideri evrei au transmis o scrisoare deschisă în care au condamnat licitația înaintea vânzării la Alexander Historical Auctions din Maryland. Cu toate acestea, casa de licitații – care a mai vândut suveniruri naziste în trecut – a declarat presei germane că scopul acțiunilor sale este conservarea istoriei.
Adolf Hitler a condus Germania nazistă între 1933 și 1945, orchestrând uciderea sistematică a până la 11 milioane de oameni – dintre care șase milioane au fost uciși pentru că erau evrei.
Potrivit prezentării din catalogul de produse, ceasul a fost un posibil cadou de naștere oferit liderului fascist în 1933, anul în care a devenit cancelar al Germaniei.
O evaluare a casei de licitații arată că ceasul a fost luat ca suvenir când aproximativ 30 de soldați francezi au luat cu asalt Berghof, refugiul lui Hitler, în mai 1945. Se crede că apoi, ceasul a fost revândut și transmis de mai multe generații până în prezent.
Alte articole scoase la licitație au inclus o rochie care a aparținut soției lui Hitler, Eva Braun, poze cu autografe ale oficialilor naziști și o Steaua lui David din pânză galbenă imprimată cu cuvântul „Jude”, care înseamnă evreu în germană.
Într-o scrisoare deschisă, 34 de lideri evrei au descris vânzarea ca fiind „înrobitoare” și au cerut ca obiectele naziste să fie scoase de la licitație.
Rabinul Menachem Margolin, președintele Asociației Evreiești Europene, a spus că licitația le-a oferit „ajutor celor care idealizează ceea ce reprezintă nazismul”.
„Deși este evident că lecțiile istoriei trebuie învățate – iar artefactele naziste aparțin muzeelor ​​sau locurilor de învățământ superior – obiectele pe care le vindeți în mod clar nu sunt”, a scris el.
Într-un dialog cu presa germană înainte de vânzare, Alexander Historical Auctions a transmis că scopul său este conservarea istoriei și că cele mai multe articole vândute sunt păstrate în colecții private sau donate muzeelor ​​Holocaustului.
„Fie că este o istorie bună sau rea, ea trebuie păstrată”, a declarat vicepreședintele senior Mindy Greenstein pentru Deutsche Welle. „Dacă distrugi istoria, nu există nicio dovadă că s-a întâmplat”.
Documentele furnizate de casa de licitații arată că aceasta nu poate oferi dovada că Hitler a purtat cu adevărat ceasul. Dar o evaluare a unui specialist independent a concluzionat că „cel mai probabil” îi aparține.
În ciuda faptului că ceasul a adus peste 1 milion de dolari, obiectul a fost vândut sub valoarea estimată de casa de licitații între 2 și 4 milioane de dolari, a raportat Deutsche Welle.

Facebook Comments