Scad subvențiile la energie: Românii care vor plăti mai mult la facturi începând din această iarnă

by Florian Popa

Guvernul României intenționează să reducă subvențiile pentru încălzirea centralizată, ceea ce va conduce la o creștere semnificativă a costurilor facturilor la încălzire pentru cetățeni. Această măsură se va aplica treptat în mai multe etape, relatează Antena3.ro.
Începând cu această iarnă, subvenția pentru gigacaloria din București va scădea la 70%, în timp ce în restul țării va fi chiar mai mică, de 50%. Din 2025, în al doilea an de implementare a măsurii, subvenția va fi de maxim 60% din costul total de producție al gigacaloriei în București și de maxim 40% în alte regiuni ale țării.
Începând cu 2026, în al treilea an, procentul va scădea și mai mult la 50% în București și 30% în restul țării. Această schimbare va conduce la o creștere semnificativă a costurilor pentru cetățenii români care folosesc încălzirea centralizată.
Furnizorii de energie susțin că această măsură îi afectează și că au fost nevoiți să facă împrumuturi bancare pentru a acoperi neplata subvențiilor din partea statului. Aceștia susțin că nu doresc eliminarea subvențiilor, ci doar plata la timp a acestora pentru a-și putea menține activitatea.

Facebook Comments