Sărbătoarea Sfintei Marii, de rit vechi, marcată la Felnac (FOTO)

by Paul Anghel

Ortodocşii de rit vechi au sărbătorit, ieri, Sfânta Marie Mică. Comunitatea sârbă, dar şi mulţi români au participat la evenimentele organizate la Biserica Ortodoxă Sârbă şi la căminul cultural din Felnac.

Evenimentele au debutat la biserică, acolo unde a avut loc hramul. Mai apoi, ansamblurile de dans din Felnac (Zorile şi Sloga), dar şi ansamblul din  Variaş au încântat publicul prezent cu reprezentanţii specifice.

Tomislav Nichici, preşedintele Sârbilor din Felnac a fost sufletul evenimentzelor, acesta fiind şi naş la Biserica Sârbă din Felnac. „ Astăzi am sărbătorit Hramul Bisericii Sârbe din Felnac. Sărbătoarea se numeşte Malago Spoina sau Sfânta Maria Mică. În fiecare an pe data de 21 septembrie, ortodocşii  de rit vechi au această sărbătoare. L a noi se obişnuieşte ca biserica să pună un naş. Anul acesta am fost eu această persoană care a luat trandafirul din colac, în numele tuturor sârbilor din Felnac care nu au înţeles treaba aceasta. Îi mulţumim domnului primar Ioan Maliţa pentru faptul că ne-a sprijinit şi ne sprijină îân continuare, este alături de noi şi de acţiunile pe care pe derulăm”, ne-a spus Tomislav Nichici.

După evenimentele desfăşurate la biserică, centru de greutate s-a mutat la căminul cultural din localitate, acolo unde petrecerea a continuat până târziu în noapte. Atmosfera a fost întreţinută de formaţia sârbă Ocajne Domacice Bend.

Ioan Maliţa, primarul comunei Felnac, dar şi viceprimarul Florin Brie au fost prezenţi la evenimentele organizate de comunitatea sârbă. „M-am bucurat să iau parte la evenimentele comunităţii sârbe din comuna noastră. În ceea ce mă priveşte sunt un susţinător al păstrării tradiţiilor comunităţii sârbe din Felnac, astfel că îi sprijin în toate demersurile pe care le întreprind. A fost o zi plină de evenimente, iar cei prezenţi s-au simţit bine”, a spus primarul Ioan Maliţa.

Sârbii reprezintă aproximativ 10 la sută din populaţia comunei Felnac.

Facebook Comments