Șapte ani de închisoare pentru acești șoferi! Regula care nu trebuie încălcată niciodată

by Andreea Radu

Șoferii care schimbă poziția mașinii după un accident grav, cu victime, vor primi de-acum 7 ani de închisoare, scrie antena3.ro. Decizia a fost luată de judecătorii Curţii Supreme, după tragedia din judeţul Ialomiţa, din 2015, când un bărbat aflat pe bicicletă a murit după ce a fost lovit de o maşină. Atunci şoferul a şters urmele şi a primit astfel o pedeapsă mai mică.
La 7 ani de la accidentul mortal, şoferul a mai primit încă doi ani de închisoare.
Două mii de morţi anual pe şosele şi aproape tot atâţia vinovaţi în libertate. Ani întregi de procese şi sentinţe de cele mai multe ori umilitoare pentru familiile victimelor. La 7 ani de la tragedia din Ialomita, acolo unde un biciclist a fost lovit mortal de un sofer care şi-a ascuns apoi urmele, judecatorii Curtii Supreme au decis sa schimbe legea. ÎCCJ a hotărât că este faptă penală să muți o mașină de la locul accidentului fără acordul polițiștilor. Astfel, șoferii care nu vor respecta legea se pot alege cu pana la 7 ani buni de închisoare.
”În momentul în care ai o traiectorie a masinii si tu îi modifici traiectoria după impact, în urma măsurătorilor poți ieși nevinovat iar persoana care a decedat să fie găsită vinovată. Motiv pentru care infracțiunea este și de pericol dar și de zădărnicire în înfăptuirea justiției. Pentru că odată ce ai modificat urmele accidentului bineînțeles că poliția și anchetatorii, experții care sunt chemați să răspundă unor asemenea întrebări, nu își mai pot da seama de anumite aspecte”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.
”Există această presiune a claxoanelor din spate în care șoferul implicat este presat să-şi mute autovehicului. Este creată o stare mare de tensiune mai ales că a fost implicat într-un accident rutier.
Este clar un şoc pentru el, peste asta mai vine şi presiunea celorlalţi participanţi la trafic care îl îndeamnă să-şi mute maşina, că nu este mare lucru. Nu, el trebuie să rămână pe aceeaşi poziţie iar mutarea se va face doar după ce organele de poliţie prezente fac cercetarea la faţa locului şi dispun şi mutarea autovehiculelor”, a explicat și Daniel Zontea, polițist rutier la Biroul Rutier Brașov.
Aceeași legislație se aplică și în Turcia, Grecia și Bulgaria.

Facebook Comments