SAPTAMANA ALBA SAU A BRANZEI –PRILEJ DE BUCURIE DUHOVNICEASCA PENTRU TOTI CRESTINII ORTODOCSI

by Cosmin Mihuta

Incepand de astazi , 24 februarie, crestinii ortodocsi intra in “Saptamana Alba sau a branzei”, ea numindu-se asa deoarece, premergatoare Postului Pastelui, in aceasta saptamana nu se mai consuma carne, ci doar oua, lapte, branza si peste, inclusiv in zilele notate in calendar ca fiind cu”harti”, respectiv miercurea si vinerea.

Este o saptamana pregatitoare pentru Postul Mare si ne aminteste de perioada petrecerii lui Adam si a Evei in gradina Raiului, unde mancau numai din roadele pamantului. Ea se incheie cu” Duminica iertarii”cand crestinii obisnuiesc sa isi ceara iertare unii de la altii pentru  intra impacati in perioada de post. Frumusetea acestei saptamani mai este data, incepand cu ziua de miercuri, de rostirea in biserici si nu numai a rugaciunii Sfantului Efrem Sirul :

“Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie, iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei daruieste-l mie, robului Tau. Asa, Doamne, Imparate, daruieste-mi ca sa-mi vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin.”

 .

Facebook Comments