Sănătatea dinților de lapte

by Cristian Dobre

Ingrijirea dintilor este extrem de importanta la orice varsta. Iar dintii de lapte nu fac exceptie. Sunt parinti care spun ca oricum acesti dinti cad si vor fi inlocuiti de altii albi si frumosi. Gresit! Igiena orala incepe inca de la bebelusi, chiar in lipsa dintilor.

Gingiile, obrajii, limba bebelusilor trebuie curatate pentru indepartarea bacteriilor. Dintii si gingiile sanatoase la copii sunt necesare si de dorit pentru eruptia dintilor de lapte si, ulterior, a dintilor permanenti.

Dintii de lapte cariati inseamna probleme dentare mai tarziu, in viata. De la o simpla cariuta a unor dinti de lapte se poate ajunge la anomalii dentomaxilare.

Cum pastram sanatatea dintilor de lapte

Copiii trebuie deprinsi de mici cu pasta si periuta de dinti. Obiceiurile bune se deprind inca din primii ani, iar exemplul parintilor este de ajutor. Cel mic poate invata acest obicei inca de la primul dinte.

Invatati-i pe copii sa-si perie dintii de doua ori pe zi, atat pe partea din fata, cat si din spate, iar pe cei mai mici periati-i dumneavoastra. Daca micutului i-au crescut toti dintii de lapte, periajul ar trebui sa dureze 2 minute.

Primul pas in aparitia unei carii este demineralizarea smaltului dentar. Caria de biberon este printre cele mai frecvente. Caria dentara este foarte raspandita in cazul dintilor de lapte, cea mai raspandita afectiune ortodentara la copii si poate sa apara de la varste foarte fragede.

De la o carie simpla se poate ajunge la o infectie, un abces. La copii, trecerea de la o carie simpla la abces se face foarte repede, nu ca la adult.

Parintii trebuie sa verifice frecvent starea dintisorilor de lapte si, daca apare un punct albicios sau negru, sa mearga cu copilul la stomatolog. Altfel, exista riscul ca dintii definitivi sa nu mai erupa corect, sa nu fie aliniati bine. Se poate ajunge la anomalii dentomaxilare care necesita aparate ortodontice si o durata lunga de tratament.

Sursa: ziare.com

Facebook Comments