Sâmbătă neagră pentru fotbalul arădean: s-a stins Ghiță Macavei, iar utistul Iacob și-a pierdut mama

by Sorin Haut

Sâmbătă neagră pentru familia fotbalului arădean. Florin Iacob, portarul UTA-ei, a aflat dimineață, cu câteva ore înainte de startul meciului cu Universitatea Cluj, că mama sa s-a stins din viață, după ce a fost grav bolnavă. În aceste condiții, între buturile arădene va apărea pe Cluj Arena Danylo Kucher, iar rezerva ucraineanului va fi Denis Lungu-Bocean, ajuns de urgență la Cluj în jurul amiezii. Portarul UTA-ei era tot mai afectat în ultimele săptămâni de starea de sănătate a mamei sale, iar colegii și antrenorii i-au fost alături cât au putut. ”Suntem alături de căpitanul nostru, Florin Iacob, în aceste clipe triste în care se desparte de mama lui. Sincere condoleanțe, Florin!”, a transmis și clubul UTA pe contul oficial de facebook.

În acest timp, la Arad, generații întregi de suporteri și foști colegi deplâng dispariția lui Ghiță Macavei. Fostul fotbalist avea 82 de ani și a jucat în special pentru Vagonul, dar a bifat o prezență și în tricoul UTA-ei. Se întâmpla în octombrie 1960, când arădenii se impuneau cu 3-2 la Timișoara, în derby-ul cu marea rivală Poli. Din acea echipă mai făcea parte și marele Iosif Petschovsky, dar și alte nume mari din istoria „Bătrânei Doamne”, precum Băcuț, Pîrcălab, Metskas, Tăucean sau Floruț.

Gheorghe Macavei s-a născut pe 1 mai 1941, în cartierul Gai din Arad și primii pași în fotbal i-a făcut la Găiana. La 14 ani a trecut la UTA, unde a scris istorie ca junior. Sub comanda legendarului Nicolae „Coco” Dumitrescu și a lui Adalbert Sida, Macavei a jucat trei finale de campionat național, pe primele două le-a câștigat cu Dinamo (1958) și Farul (1959), iar pe a treia a pierdut-o în fața Rapidului (1960). Dar cea mai mare parte a carierei sale, Ghiță Macavei și-a petrecut-o la Vagonul Arad, pentru care a jucat în anii ’60-’70. Clubul Sportiv AMEFA deplânge decesul celui care a fost Gheorghe Macavei, “aripa de buzunar din anii 70-80 a echipei de fotbal Vagonul Arad. Om de fotbal, a fost și conducător de club la Vagonul, Rapid, Astra Arad. Sincere condoleanțele familiei îndoliate!”

Dumnezeu să-i odihnească în pace și transmitem sincere condoleanțe familiilor!

Facebook Comments