SALARIILE DIN SECTORUL PRIVAT AU CRESCUT IN MEDIE CU 4,1% IN ACEST AN

by Andreea Radu

Salariile din sectorul privat au crescut în medie cu 4,1% în acest an, sub nivelul de 4,6% înregistrat anul trecut, iar pentru 2015 peste jumătate din companii programează majorări salariale de aproximativ 4%, potrivit unui studiu realizat de PwC.

Cea mai mare creştere salarială în 2014 a fost înregistrată în sectorul IT&C (7%), iar cele mai modeste majorări au fost raportate în sectorul bancar şi retail (ambele 3,2%).

„Cu toate că salariul minim la nivel naţional a fost majorat de două ori în cursul unui an, creşterile salariale total efectuate de către companii au fost destul de modeste în 2014. Pe de altă parte, tendinţa de scădere a ratei inflaţiei a redus presiunile salariale”, a afirmat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de consultanţă fiscală şi juridică din România într-un comunicat transmis de PwC.

Studiul a analizat nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 166 de companii din nouă sectoare economice, respectiv publicitate, bancar, bunuri de larg consum, produse industriale, IT&C, leasing, farmaceutic, retail şi centrele de servicii externalizate.

Dintre companiile participante la studiu, 86% au majorat deja sau intenţionează să crească salariile în acest an, în timp ce 14% dintre companii fie nu vor majora salariile, fie nu au luat încă o decizie până la momentul realizării studiului, respectiv luna iulie.

„Având în vedere că redresarea economică la nivel european este încă fragilă, iar contextul geopolitic regional este foarte nesigur, companiile vor da dovadă de precauţie şi vor monitoriza mai îndeaproape costurile în anii următori. Pentru 2015, 54% dintre companiile participante la studiu au bugetat o creştere salarială medie tot de aproximativ 4%, similar cu cea bugetata pentru acest an”, a adăugat Mitroi.

Potrivit studiului, jumătate dintre companiile din România oferă bonusuri fixe extra salariale a căror valoare poate ajunge până la 2.250 de lei pe an (peste 500 euro).

Majoritatea companiilor participante la studiul realizat de PwC utilizează frecent şi bonusurile de performanţă, al cărui nivel planificat ajunge la până la 30% din salariul anual, cele mai mari bonusuri fiind alocate pentru managementul superior.

Potrivit studiului PwC, în ultimii ani se înregistrează tendinţa de scădere a tuturor tipurilor de beneficii extra salariale. Venitul fix (reprezentat de salariul de bază şi de bonusurile fixe) reprezintă 92% din totalul pachetului total de remunerare (în comparaţie cu 69% în 2008), în timp ce bonusurile de performanţă au scăzut la 5% din totalul remuneraţiei, iar beneficiile extra salariale au coborât la 3%.

„Obiectivele de performanţă au devenit mai dificil de atins, ceea ce duce la bonusuri de performanţă mai scăzute, în timp ce beneficiile extra-salariale au fost afectate de măsurile de eficientizare şi reducere a costurilor luate de companii”, a afirmt în comunicat Horaţiu Cocheci, senior manager şi lider al echipei de consultanţă în resurse umane din PwC România.

Numărul actual al salariaţilor din România este de aproximativ 4,6 milioane.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments