S-a deschis prima plajă pentru persoanele cu dizabilități din România

by Dana B.

Prima plaja de pe litoralul romanesc pentru persoanele cu dizabilitati a fost amenajata la intrarea in statiunea Mamaia dinspre Constanta. Este dotata cu trei scaune flotabile aduse din Franta, special realizate pentru a intra in apa marii si a merge pe nisip, dar si cu sezlonguri speciale.

Isabela Stefan-Iorga, managerul de marketing si comunicare al Asociatiei Impreuna pentru Viitor Constanta, care a realizat acest proiect, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa sustinuta pe plaja nou amenajata, ca investitia se ridica la 7.000 de euro, suma fiind stransa cu ajutorul spronsorilor, potrivit ziare.com.

„Ideea proiectului exista de vreo cinci ani, dar pur si simplu, oriunde am aplicat cu el sau oriunde am incercat, nu s-au legat lucrurile si am decis intr-un final sa ne bazam pe fortele proprii, sa nu mai cerem nimanui ajutorul, insemnand autoritati, patronate si am apelat la sponsori.

In final, am strans o suma destul de mica, 7.000 de euro, cu care am reusit sa accesibilizam prima plaja pentru persoanele cu dizabilitati”, a afirmat Isabela Stefan-Iorga. Ea a precizat ca din acesti bani au fost cumparate trei scaune flotabile din Franta, dar si sezlonguri mai inalte decat cele standard.

„Am adus trei scaune flotabile cu care se poate intra in mare si merg si pe nisip, acestea au fost mai scumpe. Am comandat la o fabrica sezlonguri mai inalte, astfel incat sa se faca trecerea mai usor de pe scaun pe sezlong, pentru ca persoanele cu dizabilitati ne-am semnalat si aceasta problema cu care se confrunta in legatura cu nivelul de 20 de centimetri standard al unui sezlong”, a explicat reprezentanta Asociatiei Impreuna pentru Viitor Constanta.

Prima persoana care a folosit un scaun flotabil si a intrat in mare cu ajutorul unui reprezentant al asociatiei a fost Catalina Ionita, o tanara aflata in scaunul cu rotile de cinci ani, fiind diagnosticata cu boala oaselor de sticla. Ea a laudat initiativa asociatiei, spunand ca in alte tari o astfel de plaja este un lucru normal.

„Este o ideee foarte buna si necesara in Constanta. In alte tari, este ceva normal sa poti face plaja, chiar daca esti in scaun rulant sau ai o alta dizabilitate. Nu a vrut nimeni sa fie asa. Ati vazut si orasele, nu sunt deloc accesibilizate, ce sa mai vorbim de plaje”, a spus Catalina Ionita.

Ea a mai spus ca nu a mai intrat in mare de cand este imobilizata, un scaun normal stricandu-se in contactul cu apa de mare.

O alta tanara cu dizabilitati, Iulia Bangheorghe, spune ca pana acum tatal ei era cel care o ducea in apropierea apei, dar ca in ultima vreme a mai facut exercitii si s-ar putea deplasa fara ajutor, considerand ca aceste scaune speciale trebuie utilizate de persoanele care au mai multa nevoie.

Un alt barbat imobilizat de mai multi ani a apreciat initiativa, spunand ca s-a gandit sa isi faca un scaun special pentru a intra in apa, dar costurile sunt foarte ridicate, materialele din care sunt confectionate acestea fiind scumpe.

Scaunele flotabile vor fi oferite gratuit persoanelor cu nevoi speciale pe baza cartii de identitate, numai in zona plajei aflate langa Hotelul Malibu, situat la intrarea in statiune dinspre Constanta, la fel si sezlongurile speciale.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments