UPDATE: S-a stins una din marile figuri didactice ale sportului arădean, Ioan Marconi

by Sorin Haut

UPDATE: Astăzi și mâine, de la ora 18, va avea loc priveghiul, la capela Nosferatum din cimitirul Eternitatea. Înmormântarea va avea loc joi, 8 iunie, cu începere de la ora 13.

Ioan Marconi, una dintre cele mai importante figuri didactice ale sportului arădean, s-a stins în această dimineață la vârsta de 84 de ani. Renumitul profesor a fost un reper al atletismului arădean și românesc, fost campion național și antrenor sub tricolor în anii ’70. Născut pe 12 ianuarie 1939, Ioan Marconi avea să iasă la rampă la Universiada din 1964, când a luat medalii de aur  în mai multe probe, printre care cele de 100 și 200 de metri garduri, 400 și 800 metri, dar și cea de ștafetă 4×400 metri. Multiplu campion național în probele menționate, a devenit apoi un reputat antrenor. Dintre elevii săi, Ibolya Korodi a obținut un prestigios loc 4 la Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, în proba de ștafetă 4×400 de metri. Timp de aproape trei decenii a fost profesor de educație fizică și sport la Colegiul Național Moise Nicoară.

Imediat după Revoluție, Ioan Marconi a înființat clasele cu program sportiv de la „Slavici”, fiind mai apoi membru fondator al Comisiei Județene de Atletism. În anul 1991 a devenit decanul Facultății de Sport din cadrul Universității de Vest Vasile Goldiș Arad, apoi a fost cadru didactic la Universitatea Aurel Vlaicu Arad, implicându-se activ în reintroducerea arenei „Gloria” în circuitul atletismului. În 2017 îi ceda șefia Asociației Județene de Atletism profesorului Constantin Miclea. Astăzi, Ioan Marconi s-a despărțit de soția Rozalia, fost profesor de educație fizică și sport la „Generală 5”, dar și de cei doi băieți ai săi, Giuseppe și Gabriel.

Dumnezeu să îl odihnească!

Facebook Comments