Rusia exportă mai mult petrol, dar încasează mai puțini bani

by Andreea Radu

Veniturile din exportul de petrol ale Rusiei s-au contractat la 17,7 miliarde de dolari în august, cel mai mic nivel după luna martie, în condițiile în care declinul prețurilor la țiței a fost mai important decât exporturile mai mari, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), preluată de hotnews.ro.
Este vorba de o scădere de 1,2 miliarde de dolari față de luna anterioară, chiar dacă exporturile zilnice de țiței și produse petroliere ale Rusiei au crescut cu 220.000 de barili, până la 7,6 milioane de barili.
„Veniturile rusești din petrol ar putea fi lovite și mai mult atunci când sancțiunile UE asupra importurilor de petrol rusesc vor intra în vigoare începând cu luna decembrie”, a spus AIE în raportul său lunar de miercuri.
Bugetul federal al Rusiei, care obține peste o treime din veniturile sale din petrol și gaze, a primit 671,9 miliarde de ruble (11,1 miliarde de dolari) în august, cel mai mic aflux de petrodolari din ultimele 14 luni, potrivit calculelor Bloomberg.
G7 încearcă să găsească modalități de a limita veniturile Rusiei din exportul de petrol, notează Reuters. Mai multe țări diferite au interzis importurile de țiței și combustibil rusesc, dar Moscova a reușit să își mențină până acum veniturile prin creșterea vânzărilor de țiței către Asia, în special către China și India.
Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, și alți oficiali ai administrației Biden au călătorit în țările consumatoare de petrol pentru a promova un mecanism care urmărește să reducă veniturile din exportul de petrol al Rusiei, sursa de finanțare a mașinăriei sale de război, fără a reduce volumul livrărilor rusești pe piețele globale.
În iunie, Uniunea Europeană a impus un pachet de sancțiuni care va interzice importurile de țiței pe cale maritimă începând cu 5 decembrie și va interzice importurile de produse petroliere începând cu 5 februarie 2023 (cu unele excepții).
Lucru foarte important, sancțiunile interzic, de asemenea, companiilor din UE să furnizeze asigurări de transport maritim, servicii de brokeraj sau finanțare pentru exporturile de petrol din Rusia către țări terțe.

Facebook Comments