Rusia ar putea să rămână fără internet

by Andreea Radu

Furnizorii de tehnologie intenționează să reducă temporar internetul rus, în contextul încercărilor de creștere a controlului guvernamental al fluxurilor de informații, scrie independent.ie.

Un grup major de telecomunicații private și de stat, condus de Natalya Kaspersky, co-fondator al producătorului de antivirus Kaspersky Lab, a decis să efectueze un test pentru a deconecta „Runet” de restul internetului înainte de 1 aprilie – termenul limită pentru modificarea legislației care ar permite Rusiei să se protejeze de agresiunea străină în sfera digitală.

În special, politicienii sunt îngrijorați de faptul că acuzațiile occidentale ar putea conduce la atacuri cibernetice și ar încerca să dezvolte o cale de izolare a internetului rusesc.

Proiectul de lege ar obliga firmele de telecomunicații să redirecționeze tot traficul prin puncte de rutare controlate de statul rus.

Experții au spus că dezvoltarea unor astfel de capabilități, ar fi foarte costisitoare, dacă nu chiar imposibile, și ar putea duce la perturbări majore în funcționarea internetului.

Există, de asemenea, amenințarea de cenzură, deoarece sistemul ar fi monitorizat de către agenția de stat de supraveghere a comunicațiilor Roskomnadzor, care este cunoscută pentru interzicerea atât a discursului extremist, cât și a criticii Kremlinului.

Grupul pentru drepturile omului Agora a numit proiectul de lege drept „o amenințare gravă la adresa libertății internetului”.

 

Facebook Comments