Rusia a invitat Albania şi Macedonia de Nord să adere la Uniunea Eurasiatică

by Florian Popa
Please follow and like us:

Problema Macedoniei de Nord se prezintă ca fiind un dur joc geopolitic de forţă, în care sunt implicate mai multe puteri, scrie publicația greacă DiferNews. Culisele geopolitice vizează în primul rând aderarea ţării la UE, întrucât procesul de aderare la NATO este în curs, iar evoluţiile prezintă un interes puternic pentru Grecia, din cauza Acordului de la Prespa (privind reglementarea denumirii Macedonia de Nord n.trad.), dar şi din cauza recentelor declaraţii ale lui Zaev.
Evoluţii avem şi din cauza „implicării” ruseşti după noile evenimente din problema aderării, în special a Macedoniei de Nord la UE, precizează presa albaneză. Conducerea rusă a Uniunii Economice Eurasiastice, EAEU, a invitat Albania şi Macedonia de Nord să participe la Uniune. Invitaţia a venit din partea lui Vladimir Cizov, reprezentantul permanent al Rusiei la Uniunea Europeană, în cadrul Forumului Uniunii Euroasiastice desfăşurat la Verona, în Italia.
„Albania şi Macedonia de Nord vor înţelege mai bine EAEU şi nu UE” a declarat diplomatul rus. „Sunt sigur că ţările candidate la aderarea la UE, văzând recenta amânare din partea Bruxelles-ului, ar putea avea beneficii din partea uniunii noastre”, a declarat Cizov.
Invitaţia adresată de Rusia ţărilor din Balcanii de Vest de a adera la Forumul Economic Euroasiatic rusesc a venit la câteva zile după decizia Consiliului European de a nu începe negocierile de aderare cu Albania şi Skopje din diverse motive.

Facebook Comments