ROMSILVA MODERNIZEAZA HERGHELIILE CU FONDURI EUROPENE. PE LISTA APARE SI DEPOZITUL DE LA ARAD

by Cosmin Mihuta

Modernizarea hergheliilor de stat și punerea în valoare a cailor de rasă se vor putea face din 2016 cu ajutorul fondurilor europene, dacă Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor va obține personalitate juridică, a declarat, pentru AGERPRES, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Adam Crăciunescu.

”Fondurile europene reprezintă un potențial fantastic prin care putem să ajutăm această direcție. Este foarte bine că am scos această direcție (Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor — n. r.) din structura Romsilva, pentru că știm exact ce investiții trebuie să facem. Este totul mult mai transparent. Există potențial ca structura să se autofinanțeze, dacă vom reuși să atragem fonduri europene, dar este o condiție esențială: ca să poată lua bani europeni, trebuie să aibă personalitate juridică. Avem acum în lucru ordonanța de modificare a OUG 139/2002 privind desființarea Societății Naționale ‘Cai de Rasă’ — SA și trecerea ei la Romsilva și vrem să transformăm direcția într-o entitate cu personalitate juridică. Cred că în ianuarie o vom avea aprobată”, a spus Crăciunescu.

Acesta a precizat că este pentru prima dată când Romsilva alocă bani pentru modernizarea hergheliilor din subordine, în condițiile în care, din 2002 și până în prezent, banii alocați au fost orientați pentru menținerea cabalinelor.

„În primul rând vom avea proiecte pentru modernizarea fermelor și, ulterior, cu ce bani vom mai aloca și noi din buget, pentru pregătirea cailor. Reducem personalul de întreținere și creștem personalul de antrenare a cailor. Aici suntem încă deficitari. Putem să calificăm personal pentru antrenarea cailor în scopul întrecerilor sportive și pregătirii cailor, ceea ce este de fapt baza pentru creșterea vânzărilor. De opt ani au fost și două inițiative mai serioase pentru construirea unui hipodrom în apropiere de București, dar cu care s-a avansat doar până la teren”, a adăugat directorul general al regiei.

Structura organizatorică a acestei direcții, după preluarea în luna iulie 2015 a secțiilor de cabaline de la direcțiile silvice, este formată din 13 herghelii de stat și patru depozite de armăsari, situate în 13 județe (Hergheliile Beclean pe Someș — județul Bistrița Năsăud, Jegălia și Dor Mărunt — județul Călărași, Rușețu și Cislău — județul Buzău, Lucina și Rădăuți — județul Suceava, Slatina — județul Olt, Izvin — județul Timiș, Tulucești — județul Galați, Sâmbăta de Jos — județul Brașov, Mangalia — județul Constanța, Herghelia Balc este depopulată, fiind doar fermă vegetală în prezent, și depozitele de armăsari Arad — județul Arad, Dumbrava — județul Neamț, Râmnicelu — județul Brăila și Tg. Mureș — județul Mureș).

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments