Românii vor primi a treia tranșă de bani pe voucherele sociale

by Florian Popa

Românii care beneficiază de voucherele sociale vor primi, luna aceasta, a treia tranșă de bani. Mai mult decât atât, tot în această perioadă se va face și actualizarea listelor cu potențiali noi beneficiari ai voucherelor de alimente, de către Ministerul Muncii și verificarea de către ANAF.

Lista beneficiarilor de vouchere sociale pentru alimente este actualizată de Ministerul Muncii pe baza criteriilor de eligibilitate referitoare la venitul maxim lunar, scrie antena3.ro.

Mulți români pot pierde ajutorul

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, există mai multe criterii pe baza cărora românii care primesc acum voucherele pentru alimente în valoare de 250 de lei pot fi excluși din program.

Listele beneficiarilor sunt actualizate lunar de Ministerul Muncii, iar aceste liste pot suferi modificări de la lună la lună.

Așadar, dacă ați primit voucherele sociale pentru alimente într-o lună în care veniturile au fost mai mici decât pragul respectiv, iar luna următoare veniturile se majorează, riscați să pierdeți cardul din programul „Sprijin pentru România”.

„Beneficiarii care nu vor mai îndeplini criteriile de eligibilitate (condiția referitoare la venitul maxim lunar) nu vor mai primi sumele programate să fie virate pe carduri în lunile august, octombrie și decembrie 2022.

Cardurile vor putea să rămână în posesia beneficiarilor, nefiind necesar ca ele să fie returnate către unitatea emitentă”, a explicat MIPE.

Cum este stabilită eligibilitatea beneficiarilor?

Beneficiarii eligibili pentru tichetele sociale, pe suport electronic, pentru produse alimentare și mese calde sunt stabiliți/ confirmați de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin instituțiile Casa Națională de Pensii (CNPP) și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS). La stabilirea eligibilității vor fi avute in vedere atât veniturile încasate de la CNPP / casele sectoriale de pensii și/sau ANPIS cât si veniturile din alte surse. Veniturile luate în considerare pentru stabilirea eligibilității sunt indicate la Art. 4 (1) al Ordonanței de Urgență nr. 63 din 9 mai 2022, privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extrem. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene nu are autoritatea să adauge sau să elimine beneficiari la/din listele înaintate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, scrie fonduri-ue.ro.

Facebook Comments