Românii sunt pe locul şase în Europa la consumul de bere

by Sida Voicu

Românii ocupă locul şase în Europa la consumul de bere, cu 90 de litri pe an pe locuitor, însă piaţa este în scădere, după ce în primele opt luni ale anului trecut vânzările s-au redus cu 8%, potrivit asociaţiei Berarii României.

Consumul de bere în România a fost în 2012, potrivit unui studiu al Ernst&Young pe baza ultimelor date disponibile, de 90 de litri pe cap de locuitor, plasând România pe locul şase în Europa, peste media europeană de 70 de litri.

Cea mai multă bere consumă cehii, austriecii, germanii şi polonezii.

Piaţa românească s-a contractat cu 8% în primele opt luni ale anului trecut, după creşterea accizelor. Peste 97% din berea consumată în România este produsă intern.

România ocupă de asemenea locul şase în Europa în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă create de acest sector, respectiv 76.700.

„România a pierdut 14,6% din locurile de muncă datorate sectorului berii în perioada 2008-2012, acestea scăzând de la 89.800 în 2008 la 76.700 în 2012”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Constantin Bratu, directorul executiv al asociaţiei Berarii României.

Sectorului berii din România îi corespund 4% din cele două milioane de locuri de muncă generate de sectorul berii la nivelul Europei.

Numărul de fabrici de bere din UE este în continuă creştere, ridicându-se în prezent la 4.500, în care sunt incluşi jucători globali, regionali, dar şi 1.000 de companii mici şi medii, precum şi mini-berării.

Asociaţia Berarii României reuneşte cinci mari producători (Bergenbier, Heineken, Romaqua, Ursus şi United Românian Breweries Bereprod) şi o mini-berărie (Clinica de bere), care furnizează peste 90% din cantitatea consumată în România.

 

sursa: Mediafax.ro11bere_reuters_e186f856e0

Facebook Comments