Românii nu mai fac față cheltuielilor de zi cu zi. Raportul INS

by Andreea Radu

Românii o duc din ce în ce mai greu. Iar facturile uriașe la energie electrică și la gaze le fac viața un chin. Potrivit Institutului Național de Statistică, un sfert din gospodăriile din România s-au confruntat cu restanțe repetate în ceea ce privește cheltuielile curente importante în cursul anului trecut, scrie antena3.ro.

”Sub aspectul capacității achitării la timp a unor cheltuieli curente importante (întreținerea locuinței, rate la împrumuturi, plata utilităților etc.) se poate constata că aproape un sfert din gospodării (24,5%) au prezentat restanțe repetate, cauzate în principal de situația financiară nesatisfăcătoare.

Dintre plățile pentru care s-au înregistrat restanțe în cursul anului 2020, cele mai frecvente cazuri au fost la energia electrică și întreținerea locuinței (54,4% din gospodăriile cu restanțe fiecare), abonamentul telefonic (42,5%).

Ponderi reduse s-au înregistrat la restanțele pentru rate la împrumuturi (4,2%), explicabil prin specificul acestor tipuri de plăți care sancționează mai sever nerespectarea termenelor de plată, precum şi prin frecvența redusă a gospodăriilor care au de restituit împrumuturi.

 

După statutul ocupaţional al capului gospodăriei se observă că gospodăriile de şomeri (categorie de persoane active) se regăsesc în situaţia cea mai dificilă, ponderea celor care nu şi-au putut plăti la timp sumele datorate fiind de 65,2%, proporţie mai mare faţǎ de celelalte categorii de gospodǎrii.

Fenomenul restanţelor este de asemenea mai răspândit în cazul gospodăriilor cu copii (27,0%) şi mai ales al celor cu doi adulţi ṣi 3 sau mai mulţi copii în întreţinere (34,8%).

Pentru caracterizarea situaţiei economice a gospodăriilor este interesant de observat şi autoaprecierea gospodăriilor privind măsura în care pot face faţă cheltuielilor curente, folosind o scală de valori care pleacă de la nivelul inferior “cu mare dificultate” până la nivelul superior “uṣor ṣi foarte uşor”. Astfel, peste o treime dintre gospodării (36,7%) afirmă că suportă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielile curente ale vieţii, iar dacă se iau în considerare şi cele care declară o oarecare dificultate în acoperirea cheltuielilor de zi cu zi se ajunge la 78,1% din totalul gospodăriilor.

Pentru una din 5 gospodării cheltuielile curente nu pun probleme deosebite, acestea fiind depăşite destul de uşor, uşor sau chiar foarte uşor.

Potrivit INS, printre tipurile de gospodării care fac faţă cu dificultate sau cu mare dificultate cheltuielilor curente se numără cele conduse de femei (46,1%) sau de persoane cu vârsta de 65 ani şi peste (43,3%), precum şi gospodăriile formate din doi adulṭi cu trei sau mai mulṭi copii în întreṭinere (61,6%).

De asemenea, se regăsesc în acestă situaţie 69,4% dintre gospodăriile al căror cap are statutul ocupaţional de şomer, 53,1% dintre cele conduse de un agricultor şi 64,5% din cele conduse de alt statut.

Estimarea de către gospodării a nivelului minim al veniturilor care le-ar permite acoperirea cheltuielilor curente se află în directă legătură cu gradul în care fac faţă cheltuielilor impuse de viaţa de zi cu zi. Din acest punct de vedere se observă existenţa unor diferenţieri clare, generate de caracteristicile gospodăriilor.

Astfel, aproape una din cinci gospodării consideră că pot efectua cheltuielile curente cu un venit bănesc net lunar minim cuprins sub 2000 lei, iar circa un sfert dintre gospodării au nevoie de un venit net lunar situat în intervalul 2001-3000 lei, respectiv în intervalul 3001-4000 lei pentru acoperirea cheltuielilor lunare.

Mai mult de una din trei dintre gospodării consideră că venitul necesar acoperirii cheltuielilor curente ar trebui să fie chiar mai mare de 4000 lei lunar. În general, tendinţa este de creştere a ponderii gospodăriilor care consideră că au nevoie de un venit tot mai mare pentru a face faţă cheltuielilor.

Dintre gospodăriile urbane, peste 68,8% declară că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depăşesc 3000 lei lunar. Venituri de până la 2000 lei sunt considerate necesare acoperirii cheltuielilor curente mai frecvent de către gospodăriile conduse de femei, de cei din grupa de vârstă de 65 de ani ṣi peste, de cele cu statutul ocupaţional de agricultor, precum şi de gospodăriile care nu au în componenţă copii dependenţi”, scrie Institutul Național de Statistică.

Guvernul pregătește bani pentru facturi. Cine va beneficia de ajutor de la stat

Antena 3 a prezentat, în exclusivitate, informații cu privire la ajutoarele pe care statul le pregătește pentru persoanele care nu își pot permite să plătească facturile uriașe la energie electrică și gaze.

Cea mai solidă variantă la care se lucrează la această oră, potrivit surselor Antena 3, este Ordonanța de compensare pe venit și consum mediu.

Cine va beneficia de ajutoare

Pe de o parte, 4,5 milioane de gospodării cu consum mediu de 51kw/lună.

Pe de altă parte, 3,5 milioane de gospodării cu un consum mediu de 2500 kw/an.

Atenție, însă! Nu toate aceste gospodării vor beneficia de reduceri din partea statului. Doar persoanele care au un venit mediu vor primi compensații de la Guvern.

Ordonanța ar trebui să intre în vigoare începând cu 1 noiembrie 2021, în același timp cu Legea consumatorului vulnerabil.

Din primele informații primite de la sursele citate, se pare că ajutoarele de la stat vor fi de mai puțin de 40% din cuantumul facturii. La gaze ar urma să fie o sumă fixă, iar la facturile de energie electrică este posibil să fie un procent care variază de la consumator la consumator.

Cu alte cuvinte, reducerea se va aplica pe factură, iar furnizorul își va lua banii de la stat.

Facebook Comments