ROMANO-CATOLICII SE PREGATESC DE SARBATOAREA PASTELUI

by Dana B.

Arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de București, Ioan Robu, îndeamnă credincioșii, în scrisoarea pastorală transmisă în acest an, să sărbătorească Paștele cu inimi libere de „aluatul cel vechi” și să dea vieții direcția cea bună.

„Așadar, în acest mod trebuie să celebrăm Paștele acum: aruncând departe de noi aluatul cel vechi al vieții noastre, aluatul păcatelor despre care vorbește Apostolul. Concret, înseamnă să dăm vieții noastre direcția cea bună, îndreptând-o spre ‘azimele sincerității și ale adevărului’, adică spre umilință și viață curată, spre cumpătare și continuă căutare a binelui, așa cum așteaptă Isus de la noi”, spune înaltul ierarh romano-catolic.

Pornind de la cuvântul Apostolului Paul din Sfânta Liturghie din Ziua de Paști, monseniorul pledează pentru îndepărtarea de păcatele capitale „pentru că generează alte păcate, alte vicii: trufia, avariția, invidia, mânia, necurăția, lăcomia și lenea”.

„De exemplu, trufia, adică atitudinea disprețuitoare și arogantă, plină de mândrie, de înfumurare, atitudine care calcă în picioare totul — omenia, prietenia, cinstea, solidaritatea sunt sacrificate pentru a favoriza ambițiile cu dorințele lor de onoruri, de glorie și de parvenire, de putere etc. Apoi avariția, acea dezordonată alipire de bani și de lucruri materiale, din care se nasc atâtea alte păcate: furtul și înșelăciunea, asuprirea și exploatarea aproapelui, camăta, dorința de a avea tot mai mult, luxul nerușinat și lipsa de inimă față de cei umili și lipsiți, uneori, de toate. Și necurăția, provocarea și căutarea fără limite a plăcerilor trupești. Este suficient să asculți știrile din fiecare zi ca să-ți dai seama de răul pe care-l aduce în societate acest păcat: crime, sinucideri, răzbunări, familii dezbinate, copii părăsiți, boli etc.”, explică Ioan Robu.

Potrivit acestuia, Apostolul îndeamnă la părăsirea tuturor acestor înclinații și păcate, pentru a sărbători Paștele „devenind oameni noi, îmbrăcați și pătrunși de învățătura lui Isus”.

„Sfântul Paul ne cheamă să luăm poziție clară împotriva acelei culturi și mentalități a lumii care ar vrea să ne convingă că practic nu este posibil să schimbi cu adevărat inima omului, rădăcinile profunde ale ființei umane. Apostolul ne spune exact contrariul: Isus poate să schimbe omul, prin darul harului Său. Să-i cerem lui Dumnezeu cel bogat în milostivire să ne ajute să devenim o frământătură nouă, cum spune Apostolul, ca să simțim și să sărbătorim așa cum se cuvine comuniunea noastră cu Isus cel Înviat”, afirmă arhiepiscopul.

El le urează credincioșilor romano-catolici, care prăznuiesc Paștele duminică, o frumoasă și fructuoasă sărbătoare.

Sursa:agerpres.ro

Facebook Comments