Românii ar putea ieşi la pensie cu trei ani mai repede fără să piardă bani

by Florian Popa

Românii care lucrează ore suplimentare şi nu primesc liber pentru timpul în care stau peste program ar putea să iasă la pensie cu până la trei ani mai devreme, fără să piardă un ban, scrie digi24.ro.
„Este o propunere care vine pe orele suplimentare pe care orice angajat din România le face peste programul normal de lucru care este de opt ore.
Legea actuală prevede ca, în condiţiile în care pentru orele lucrate suplimentar, întotdeauna cu acordul angajatului, se acordă timp liber corespunzător, totul este în regulă, pentru că omul are timp de odihnă pentru efortul pe care îl face suplimentar peste cele opt ore de lucru.
Dar sunt foarte multe situaţii când angajatorul nu poate să ofere timp liber corespunzător, şi, atunci, aceste ore suplimentare sunt plătite. Pentru plata lor, fiecare angajator plăteşte pentru statul român toate contribuţiile.

Angajatorii plătesc contribuţii la stat (CAS, contribuţia pentru pensie) pentru orele suplimentare
În aceste condiţii, el plătind contribuţii şi pentru orele suplimentare, este clar că aceşti bani se iau în considerare pentru punctul de pensie atunci când fiecare dintre noi ajunge la vârsta respectivă, dar faptul că el face o muncă suplimentară peste cele opt ore pentru care nu i se acordă timp liber corespunzător, este normal şi evident ca aceste ore să se cumuleze şi să fie scăzute pe perioada de muncă a unui om din vârsta de pensionare.
În aceste condiţii, un om poate să iasă la pensie începând cu câteva luni mai repede până la 2-3 ani”, a explicat Dragoş Frumosu, liderul Departamentului pentru Industrie Alimentară al PPU-SL, marţi, la Antena 3.
Conform Codului muncii, munca suplimentară se poate compensa fie prin ore libere plătite în următoarele 90 de zile de la efectuarea acesteia, fie prin acordarea unui spor la salariu, corespunzător duratei muncii suplimentare.
În prezent, Dragoş Frumosu spune că a transmis această propunere tuturor instituţiilor statului abilitate în această problemă, inclusiv partidelor politice şi grupurilor parlamentare.
„Am primit un singur răspuns de la ministrul Muncii care nu m-a mulţumit, pentru că răspunsul nu face altceva decât să înşiruiască prevederile actuale ale legii.
Noi vrem ca săptămâna viitoare cel târziu să avem o discuţie cu ministrul Muncii şi o vom solicita în scris, plus, obligatoriu, Legea dialogului social care guvernează relaţiile de muncă dintre angajat şi angajator în sistemul privat, pentru că cea actuală nu mai este de actualitate, nu mai poţi să aperi drepturile angajaţilor”, susţine Frumosu.

Românii cu ore suplimentare ar putea ieşi la pensie mai devreme cu câteva luni sau chiar trei ani
Potrivit Legii pensiilor din 2010, vârsta standard de pensionare în prezent este de 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi.
Pentru a obţine pensie de la stat, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare (care înseamnă şi o pensie mai mare) este de 35 de ani.

Facebook Comments