ROMANIA, RISC DE FALIMENT SCAZUT: SE PREGATESTE O NOUA EMISIUNE DE OBLIGATIUNI IN EURO

by Paula Craciun

Riscul de faliment al României a coborât spre 100 de puncte, la minimul ultimilor şase ani, țara noastră ajungând astfel să fie văzută de piețele externe ca un plasament cu grad mai scăzut de risc, costul asigurării împotriva riscului de default reflectat în cotaţiile CDS-urilor (credit default swap). În acest context, Ministerul Finanţelor începe să pregătească lansarea unei emisiuni de obligaţiuni în euro, notează Bloomberg.

De-a lungul ultimilor ani, costurile la care s-a împrumutat România pe pieţele de capital internaţionale au fost în scădere.

CDS-urile descriu evoluţia percepţiei investi­torilor, dar și a gradului de neîncre­dere într-un anumit emitent. În plus, nivelul CDS-urilor influenţează costul finanţării externe, iar în cazul scăderii statul poate împrumuta fonduri la costuri mai mici, în timp ce băncile locale pot atrage mai ieftin linii de credit de la băncile-mamă.

Potrivit lui Ştefan Nanu, directorul Trezoreriei, Ministerul Finanţelor selectează băncile care să administreze o nouă emisiune de obligaţiuni în euro, care prevede obţinerea a cel puţin 2 mld. euro în acest an de pe pieţele externe.

„Condiţiile de pe piaţă sunt foarte bune acum, într-adevăr, şi tocmai de aceea mergem înainte cu documentele şi cu selectarea băncilor. Nu ne grăbim, nu avem nevoie să emitem eurobonduri imediat. Dar vrem să fim pregătiţi cu toată documentaţia şi să fim flexibili pentru a putea emite obligaţiuni atunci când se iveşte o oportunitate importantă“, a declarat  Nanu, citat de Bloomberg.

În 2014, Ministerul Finanţelor a lansat în premieră titluri în dolari pe 30 de ani şi s-a împrumutat în euro la un cost mai mic de 3%.

Tot în 2014, Trezoreria a împrumutat 2 mld. dolari şi 2,75 mld. euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni.

Sursa: b1.ro

Facebook Comments