România redeschide o exploatare de magneziu, în vestul țării

by Andreea Radu

Pentru prima oară în zece ani, se va deschide o nouă exploatare de magneziu în Europa, chiar în România, scrie Financial Times. Zilele trecute autoritățile de la București au acordat discret licența companiei Verde Magnesium, firmă din București aparținând fondului de investiții american Amerocap. Verde Magnesium, scrie FT, intenționează să investească 1 miliard de dolari într-o mină dezafectată de magneziu de lângă Oradea, construind instalații de procesare alimentate cu energie regenerabilă și reciclând și aluminiu.
UE importă peste 90% din magneziul necesar din China, acesta fiind esențial pentru producția de aliaje ușoare de aluminiu, folosite la vehicule și ambalaje. Bernd Martens, președinte al Verde Magnesium și fost director la Audi, a declarat pentru Financial Times că mina și uzina din România vor ajuta UE să-și atingă obiectivul unei independențe mai mari în privința metalelor vitale pentru tranziția verde.
Compania vrea să înceapă producția până la finalul lui 2027 și să atingă 90.000 de tone pe an, adică 50% din necesarul UE sau 9% din producția globală.
Potrivit informațiilor CursDeGuvernare, Verde Magnesium SRL, potrivit Termene.ro a avut in ultimii 2 ani cifre de afaceri de 2,1 și 4,3 milioane de lei , cu beneficiar 100% compania VERDE MAGNESIUM LLC. Concesiunea va fi susținută financiar de compania americană de capital privat Amerocap. Mina din Bihor a fost închisă în 2014, la acel moment fiind ultima funcțională din Europa.
În martie 2023, Ursula von der Leyen a prezentat un plan de reducere a dependenţei UE de materiile prime necesare în industria tehnologică. În esență, Comisia Europeana a cerut ca mai multe minereuri si minerale sa fie extrase din Uniunea Europeana, in loc sa fie importate din China. ​
Legea materiilor prime critice prevede un tratament special pentru proiectele care sunt considerate „strategice”. Proiectele strategice vor beneficia de un proces de autorizare mai ”fluid” și mai ”previzibil”, în prezent autorizarea fiind una dintre principalele piedici pentru proiectele miniere europene. În plus, acest tip de proiecte pot fi sprijinite cu fonduri europene.

Facebook Comments