România poate depăşi cel mai slab bilanţ olimpic! Previziunile lui Novak şi de ce naţionala de tenis de masă ar fi surpriza delegaţiei tricolore

by Sorin Haut

În această dimineață, România a ajuns la patru medalii la Jocurile Olimpice, după argintul obținut la canotaj de echipajul de dublu rame masculin (Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă). Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a declarat la TVR 1 că înainte de Jocurile Olimpice se aștepta ca România să-și treacă în palmares până la şase medalii. Șeful sportului din România explică de unde crede că ar putea veni încă două podiumuri, la Tokyo. „Mai avem mâine o șansă importantă, totodată aștept luptele. Pronosticul meu a fost 4-6 medalii. Văd cum canotajul reușește să aibă o bază solidă, sunt calificați peste 30 de sportivi, asta înseamnă că sunt foarte bine organizați, au o performanță calculată, de la care poți aștepta rezultate. Îmi doresc ca și celelalte Federații valoroase, precum atletism, înot, scrimă, unde putem să aducem rezultate importante, să fie la nivelul acesta, încât să știm înainte de Jocurile Olimpice că 4-8 Federații pot aduce rezultate calculate. Mâine cred că vom avea încă o medalie, la 8+1, și am depăși deja Rio. Eu am așteptări și de la lupte, și cred că vom bifa şase medalii, a spus Novak. România a cucerit cinci medalii la Rio, cu una mai mult ca la ediţia din 1952, când s-a înregistrat cel mai mic număr de medalii din istoria tricoloră, dar contraperformanţa a fost până la urmă egală, după ce  medalia de bronz a halterofilului Gabriel Sîncrăian – găsit dopat – a fost anulată, iar delegaţia noastră a rămas cu patru medalii şi la ediţia din 2016.

România poate depăşi cel mai slab bilanţ olimpic, din 1952 şi 2016

Revenind la prezent şi la Tokyo, vineri, 30 iulie, de la ora 04:05 în România, barca feminină de 8+1 va lupta în finală, pentru o medalie. România a terminat cu un timp de 5:52.99, stabilind cel mai bun timp mondial la 8+1, dar s-a calificat în finală abia după recalificări. Luptele, în schimb, vor începe pe 1 august, finalele pentru medalii fiind programate între 2 și 7 august. România are 5 sportivi la lupte: Alina Vuc (cat. 50 kg), Andreea Ana (cat. 53 kg), Kriszta Incze (62 kg), Albert Saritov (cat.97 kg, libere) și Alin Alexuc Ciurariu (cat.130 kg, greco-romane). Eduard Novak nu pomeneşte nimic despre echipa feminină de tenis de masă – campioană europeană „en-titre”, cu arădeanca Daniela Monteiro în lot, 33 de ani şi a patra oară consecutiv la Jocurile Olimpice! – a cărui mare vis este o medalie la această ediţie de la Tokyo! Româncele se numără printre favoritele la o clasare în Top 8 în proba pe echipe, dar de acolo va fi greu să avanseze spre podium, având nevoie de încă două victorii, în sferturi şi semifinale sau finala mică (pentru locurile 3-4), împotriva, cel mai probabil, a unor puternice reprezentative asiatice.

Canotajul şi luptele, în „cărţi” pentru medalii! Pot produce surpriza fetele de la ping-pong?!

Bernadette Szocs, Eliza Samara, Dana Dodean şi Irina Ciobanu, cu selecţionerul Viorel Filimon alături, au ambiţia de a scrie istorie pentru tenisul de masă românesc, după ce pe plan european şi mondial au reuşit deja să îşi demonstreze valoarea. Fetele noastre debutează în concursul olimpic duminică, 1 august,  urmând să joace în optimi, cu Egipt. Le lipseşte din impresionantul palmares doar acea medalie olimpică, care ar încununa munca de zeci de ani a unei generaţii excelente. De asemenea, spunem noi că şi ambiţioasa Larisa Iordache, deşi accidentată la gleznă, are şansele ei la o medalie în finala probei de bârnă, la gimnastică artistică. Şi cine ştie, poate mai apare vreo surpriză în a doua săptămână a Jocurilor, în probele de atletism.

 

 

Facebook Comments