România, pe lista dopajului din haltere: arădeni depistaţi pozitiv!

by Sorin Haut
Please follow and like us:

Sportivul român Gabriel Sîncrăian a fost depistat pozitiv la controlul antidoping pentru a treia oară, după reanalizarea eşantioanelor prelevate la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, a anunţat Federaţia Internaţională de Haltere. Sîncrăian, care a evoluat la Londra la cat. 85 kg, ratând la stilul smuls la 167 kg şi părăsind competiţia, a fost depistat pozitiv la metaboliţi de stanozolol şi metenolon, potrivit IWF, fiind suspendat provizoriu, conform procedurii, până la finalizarea cazului. Gabriel Sîncrăian este însă deja suspendat, după ce a fost găsit dopat la JO 2016, de la Rio de Janeiro. El a fost găsit pozitiv la testosteron atunci şi a pierdut medalia de bronz câştigată la categoria 85 kg.

În 2017, Sîncrăian a fost suspendat pentru o perioadă de opt ani de către Federaţia Internaţională de Haltere (IWF). Sîncrăian (31 ani) a mai avut o perioadă de suspendare pentru dopaj, între 23 septembrie 2013 şi 23 septembrie 2015, astfel că decizia în cazul său va fi aceea de suspendare pe viaţă. Toţi cei patru halterofili români participanţi la Jocurile Olimpice de la Londra 2012 au fost găsiţi dopaţi în urma reanalizării probelor prelevate la momentul respectiv: Răzvan Martin (bronz la cat. 69 kg), Roxana Cocoş (argint la cat. 69 kg), Florin Croitoru (locul 9 la cat. 56 kg) şi Gabriel Sîncrăian (cat. 85 kg), România urmând să piardă cele două medalii după finalizarea cazurilor.

Pe lista dopajului apar şi sportivi care au reprezntat, în anii trecuţi, cluburi arădene: Dumitru Captari (foto), de la AMEFA,a fost suspendat pe o perioadă de doi ani, până în 11 ianuarie 2020 şi a pierdut medaliile obţinute la Europene, trei la număr şi Mondiale, una. Florin Vizitiu, de la CSM Arad, a fost depistat pozitiv în 2015, fiind suspendat pentru o perioadă de patru ani, până în 2019. Tot pozitiv a ieşit la teste şi un alt halterofil de la CSM Municipal, Adrian Lingurar, suspendat la fel ca şi Vizitiu, pe patru ani, până în 2019. Federaţia Internaţională de Haltere a făcut publică, recent, lista internaţională a cazurilor de dopaj, România având 20 de astfel de sportivi!

Facebook Comments