România exportă cartofi și importă alții congelați

by Florian Popa

Potrivit Eurostat, România a importat nu mai puțin de 46.000 de tone de cartofi congelaţi, în valoare de 16 milioane de euro. Asta deși România este unul dintre cei mai mari zece producători de cartofi proaspeţi din UE, scrie b1tv.ro.
2.000 de camioane au transportat cartofi con­gelaţi se­mipreparaţi pe plan local, pentru că au devenit un aliment tot mai des întâlnit în bucătăriile multor restaurante, căci se prepară rapid.
Consumul intern este bazat în totalitate pe im­porturi, iar cele mai mari cantităţi de cartofi congelaţi semipreparaţi vin din ţările vestice.
Cel mai mare exportator pentru România de cartofi congelaţi semipreparaţi este Franţa, care a trimis în 2021 o cantitate de aproape 16.000 de tone, în valoare de 3 milioane de euro, arată datele Eurostat.
Pe următoarele poziţii se află Germania (aproape 7.500 de tone) şi Belgia (6.600 de tone), conform aceleaşi surse.
Motivul pentru care România importă cantități atât de mari de cartofi este și lipsa posibilității producătorilor pentru curăţare, cengelare şi ambalare, deşi cererea există.
Un mare producător de cartofi din România spune că din estimările sale, consumul anual de cartofi congelaţi din România este de 3-3,5 kg/cap de locuitor, departe de cifrele din vestul Europei, care indică un consum de 15 kg/cap de locuitor, însă subliniază că în România piaţa creşte mai repede şi are mult potenţial de dezvoltare.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate