Roboții vor juca un rol tot mai important în viața noastră, în următorii ani

by redactor

Acum o luna  s-a desfasurat la Hanovra cel mai mare tirg de calculatoare anual din lume, celebrul Cebit. Peste  3000 de expozanti din 70 de tari , numit „golden event for digital business ” . Targul a fost dominat de I.A. Inteligenta artificiala , iar partenerul-oaspete a fost Japonia cu peste 200 de societati , care a creat a doua atractie a targului cu tema : robotii si robotica , tehnologii noi cu multe aplicatii practice. Japonia este in lume topul in digitizare. Hiroshi Ishiguri , asa zisul patriarh al robotilor a incintat si surprins pe cei peste 220.000 vizitatori cu raspunsurile la intrebarile specialistilor , cit si cu robotii , masinile conduse de roboti , cu celebrul robot humanoid „PEPPER”, care recunoaste oamenii cu gestica si mimica lor , utilizati practic la receptiile de la hoteluri , primiri cu caracter social , sau din spatiile comerciale .  In Japonia robotii nu sunt ceva neobisnuit in viata zilnica , nu numai la locurile de munca , in industrie , in medicina , in scoli .

O aplicatie extraordinara a fost aplicatia TICKETEASY , solutie de rezolvare a transportului in comum . Clientul porneste aplicatia (app) pe telefon , tableta si alege statia , gara de pornire . Pe baza unor senzori aplicatia te coordoneaza automat de la urcarea si iesirea din mijlocul de transport, iti retine inclusiv biletul. In cazul mai multor deplasari in aceeasi zi biletul se achizitioneaza in varianta cea mai economica de abonament zilnic , sau… Aceasta aplicatie Ticketseasy va functionala” live ” la unul dintre cele mai mari evenimente din Germania ale anului viitor : deschiderea marelui aeroport al Berlinului .
Se pune intrebarea cind masina va fi mai priceputa , abila sireata ca si omul ? Se fac deja pariuri intre specialistii I.T. cind se va petrece acest fenomen ? Aplicatiile digitale sunt tot mai complexe si stiu tot mai multe. In SUA cu Inteligenta Artificiala ( I.A.) sunt in studiu , se lucreaza la studii juridice. Medicii folosesc I.A. la diagnoze , si la planurile de tratament . Indiferent de asistentul digital : Siri , Cortana , sau Echo in spate se ascunde intotdeauna Inteligenta Artificiala. La targul Cebit s-au prezentat sanse si posibilitati nemarginite de aplicatie in cele mai diverse domenii .

Astazi , deja avem autovehicule care circula autonom,un mic pas despatindu-ne de intrarea aplicatiei pe piata . Inteligenta Artificiala stie cu mult mai multe decit sa conduca un autovehicul. Computerele ne ajuta sa programam tot felul de aplicatii , inclusiv robotii ; acestia ajuta copiii nostri la lectii . Ce ramine pentru noi de facut ?
Pe vremuri masinile au preluat de la oameni munca grea fizica . Astazi ele ne ajuta sa gindim ! Cercetarea  cu I.A. este extrem de vasta , fascinanta , multipla : in industria militara robotii menajeaza , protejeaza viata soldatilor ; in comunicatie softul de cunoastere al limbilor din telefon , ne scriu stiri , ne dau informtii ca si cum ar fi dictate de noi , corectindu-ne si gramatical. In medicina fara bazele imense de date nu s-ar fi ajuns la rezultatele spectaculoase de azi .
In final nepunem intrebarea care este reversul I.A. ? In urmatorii 10 – 30 de ani ocupatiile si serviciile noastre vor fi in mare parte legata de roboti si robotica . Care vor fi peluate de roboti si ce ne ramine noua de facut intr-un numar viitor . Futurologii se ocupa sa nu ne speriem . 

Tudor Caracioni
Facebook Comments