Retrospectiva Filmului Românesc VII cu Irina Trocan: scurtmetraje și discuții despre ‘familia tradițională’

by Dana B.

În luna octombrie la Cinema Arta, continuăm seria Retrospectiva Filmului Românesc cu o nouă selecție de scurtmetraje românești, dar și o temă de actualitate: familia tradițională. Miercuri, 26 septembrie, de la ora 20:00, cinefilii arădeni au ocazia să vizioneze patru scurtmetraje românești proaspete, premiate și intrigante, la cea de-a VII-a ediție a Retrospectivei Filmului Românesc. Selecția a fost realizată de criticul de film Irina Trocan cu care vom sta la discuții și vom analiza filmele după proiecție.

“Filmele bune au meritul să ne arate lumea din jur așa cum e, dincolo de iluzii sociale ca ‘iubirea vieții’ sau ‘familia tradițională’. Am vrut să compun un program de scurtmetraje impudic, incisiv și incitant care se ia la ceartă cu acest monstru sacru, ‘tradiția’”, spune Irina Trocan. Ne așteaptă astfel patru scurtmetraje care tratează subiectul iubirii și al familiei fără să apeleze la artificii hollywoodiene idealiste, ci printr-o prismă realistă, întrucât, de multe ori, când vine vorba de familie, lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Irina Trocan e critic de film și coordonatoarea revistei online Acoperișul de Sticlă. Scrie în limba română și engleză pentru publicații precum IstoriaFilmului.ro, Dilema Veche, Photogénie, Sight & Sound, IndieWire. A absolvit UNATC București și este asistent universitar în cadrul Facultății de Film a aceleiași instituții. A fost selecționer la Festivalul de Scurt și Mediumetraj Next și a văzut mai multe scurtmetraje și eseuri video decât oricine nu e plătit pentru asta. Între 2017-2018, a fost bursier Fulbright la University of Pennsylvania, unde a încheiat redactarea unui doctorat despre eseuri video și cinema-eseu.

Retrospectiva Filmului Românesc este o serie de proiecţii de film, dezbateri și discuții care îşi propune să radiografieze cinematografia românească contemporană. Acest proiect este conceput totodată ca un program de educaţie cinematografică care să răspundă întrebării presante: „Cum arată filmul românesc actual?”. Proiecţiile din cadrul acestei serii se desfăşoară în perioada martie-decembrie 2018 şi au loc în ultima miercuri din fiecare lună.

Intrarea este liberă

Program:

APARTAMENTE INTERBELIC, ZONĂ SUPERBĂ, ULTRACENTRALĂ (2016), regia: Sebastian Mihăilescu, durata: 19′
STERNE (2018), regia: Bianca Rotaru, durata: 17′
SCRIS/NESCRIS (2016), regia: Adrian Silișteanu, durata: 20′
DE AZI ÎNAINTE (2011), regia: Dorian Boguță, durata: 36′

Facebook Comments