Rețete cu dovleac numai bune de încercat în sezonul rece

by Cristian Dobre

Dovleacul, vedeta sfarsitului de octombrie, este la fel de bun si sanatos si în preparate culinare, nu doar pentru decoratiuni înspaimantatoare. Asa ca daca ai de gand sa scobesti unul pentru a-l transforma în felinar, profita de miezul plin de vitamine si minerale si pregateste o masa gustoasa si sanatoasa. Am adunat special cateva retete simple, usor de preparat, care sa te inspire.

Supa-crema de dovleac: Ingrediente: 500 g de dovleac, 2 cartofi mari, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 morcov, telina si frunze de telina, sare, piper, smantana, patrunjel verde, 3 linguri de ulei de masline. Mod de preparare: Într-o oala de 4 litri se pun legumele, se adauga apa si se dau la fiert. Se adauga sare, apoi se scot si se paseaza cu mixerul vertical. La final, se pune uleiul de masline si se asezoneaza cu patrunjel verde si piper proaspat macinat. Smantana se adauga optional, în momentul servirii.

Salata de toamna cu dovleac copt: Ingrediente: 4 maini de frunze de rucola, 100 g de dovleac, germeni de ceapa rosie, seminte crude de dovleac si floarea-soarelui, ulei de masline extravirgin, otet balsamic, sare de Himalaya, 1 lingurita de miere. Mod de preparare: Dovleacul se taie cubulete, se stropeste cu otet, ulei si sare si se lasa sa se coaca în cuptorul încins la 150 grade, pentru jumatate de ora. Rucola se spala si se pune într-un castron. Într-un alt castron se amesteca uleiul de masline extravirgin cu zeama de lamaie, sarea, piperul proaspat macinat si semintele crude. Se adauga dovleacul copt peste rucola, se pune dressingul si se amesteca toate ingredientele. Apoi se presara germenii de ceapa rosie, peste care se picura lingurita de miere.

Prajitura cu dovleac si stafide: Ingrediente: 150 g de unt, 175 de grame de zahar brun, 1 ou, 250 g de dovleac razuit si gatit, 200 g de faina, un varf de sare, 7 grame de praf de copt, 1 lingurita de scortisoara macinata, 50 grame de stafide, 1 varf de cutit de nucsoara.
Mod de preparare: Se încalzeste cuptorul la 200 de grade. Dovleacul se da pe razatoare, apoi se pune pentru cinci minute la foc mediu, într-o cratita, cu o lingura de zahar si un praf de scortisoara. Cand se înmoaie, se ia de pe foc. Apoi se freaca untul cu zaharul pana se obtine o crema spumoasa. Se adauga oul si dovleacul racit si se mai amesteca putin pentru a le încorpora bine. Separat, se amesteca faina cu praful de copt, sarea si scortisoara, dupa care se încorporeaza în compozitia de unt si dovleac. Se amesteca usor, pana se omogenizeaza, se adauga stafidele apoi se toarna compozitia într-o forma de copt. Prajitura se coace la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute. Dupa ce se raceste, se pudreaza cu zahar.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments