Rețeta zilei: Paste cu leurdă

by Cristian Dobre

Primăvara avem nenumărate ocazii să renunţăm la carne, bucurându-ne de primele verdeţuri ale anului 2019. Imaginaţia curge în bucătărie, papilele gustative sunt răsfăţate cu gusturi noi, corpul şi mintea sunt vitaminizate iar portofelul nu ”slăbeşte” dacă ne punem mintea la contribuţie. Sau dacă punem leurda şi alte surate ale ei într-o tigaie alături de usturoi.

Am încercat o reţetă excelentă de spaghete cu leurdă, gata în 15 minute. O porţie costă maximum 3 lei – asta dacă aţi plătit pentru toate ingredientele. Dacă aţi fost la cules leurdă, urzici costul unei porţii se reduce semnificativ.

Leurda – ghem de vitamine la 1 leu

La fel cum ursul iese din bârlog după somnul de iarnă şi caută leurdă să se revitaminizeze şi remineralizeze, aşa şi mulţi români pornesc primăvara după leurdă. Prin păduri, prin grădini, prin pieţe şi mai nou chiar şi la supermarketuri. De obicei, leurda se vinde la legătură. În pieţele din Bucureşti o astfel de legătură se vinde cu 1 leu. Iată cum poţi prepara spaghete cu leurdă acasă, în confortul propriei bucătării.

Spaghete cu leurdă – reţetă

Ingrediente:

  • 300 g spaghete (pentru 3 porţii)
  • 4 legături de leurdă
  • 4 cătei de usturoi
  • 3 fire de ceapă verde
  • o mână de urzici verzi
  • câteva tije de lobodă roşie (opţional)
  • ulei rezistent la temperaturi înalte (se găseşte în magazinele naturiste)
  • sare după gust

Mod de preparare:
La această reţetă nu ingredientele sunt problematice şi nici modul de preparare care este foarte simplu. Partea cea mai complicată este sincronizarea. Adică pastele gata scurse să fie gata în acelaşi timp cu sosul de leurdă. La secundă dacă se poate, ca în restaurantele apreciate. Aşadar, dacă nu sunteţi un maestru care găteşte cu precizie şi rapiditate, puteţi spăla şi mărunţi ingredientele vegetale înainte. Atunci când apa pentru spaghete fierbe deja (verificaţi câte minute este necesar să fierbeţi pastele), puteţi da şi drumul aragaz pentru tigaie. În aceasta se adaugă 2 linguri de ulei de gătit. Puneţi prima oară tijele de la leurdă, lobodă roşie, usturoiul (căţeii de usturoi pot fi în cămaşă pentru a evita să mirosiţi a usturoi timp de ore bune) şi ceapa verde. Apoi adăugaţi şi restul frunzelor, amestecând uşor. Când pastele sunt ”al dente”, se scurg şi se pun în platouri peste care se adaugă sosul de leurdă. Poftă bună!

Sursa: csid.ro

Facebook Comments