Rețeta zilei: Cozonac de post

by Cristian Dobre

S-ar putea să vă vină greu să credeţi, dar chiar da, există cel mai bun cozonac de post fără frământare, un cozonac pe care îl poţi prepara chiar şi în locul unei reţete clasice. Pentru că poate unii dintre noi pot ajunge departe cu gândul, până aproape de Crăciun, cu mirosul lui de cozonaci în casă, am pregătit pentru ei şi pentru alţi pofticioşi, o reţetă gustoasă şi reuşită de cozonac de post fără frământare. Aşadar iată reţeta:

Ingrediente (2 cozonaci)

1kg făină albă tip 000
80 g drojdie proaspătă
500 ml suc de portocale
200 g zahăr
160 ml ulei
4 plicuri zahăr vanilat
coajă rasă de lămâie sau portocale
2 linguriţe rase de sare

Pentru umplutură
rahat şi/sau ciocolată neagră de post (sau 3 linguri cacao)
400 g nucă măcinată

Mod de preparare

Amesteci sucul de portocale cu zahărul şi pui într-un vas la încălzit. Apoi, în acest amestec călduţ adaugi drojdia şi laşi la dospit într-o gaură făcută în făina cernută înainte într-un vas. Când drojdia începe să „fiarbă“, adaugi şi zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie/portocale, sarea şi amesteci bine cu toată făina. Dacă mai este nevoie de lichid, pui apă sau suc de portocale încălzit. Aluatul obţinut trebuie să fie elastic, nu foarte tare.

Acoperi ligheanul cu aluat cu un prosop curat şi laşi o oră la dospit, până când îşi dublează volumul. Apoi, cu mâinile unse cu ulei, împarţi aluatul în două părţi egale şi le întinzi ca pe foi. Pui pe fiecare dintre ele umplutura dorită, rulezi şi faci cu ele o împletitură.

Aşezi împletitura într-o tavă de cozonac bine unsă cu ulei şi tapetată cu făină (sau căptuşită cu hârtie de copt) şi mai laşi cozonacul încă o oră la crescut, la temperatura camerei, tot acoperit cu un prosop curat. La fel procedezi şi în cazul celui de al doilea cozonac.

Bagi în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius şi laşi la copt 35-50 de minute. După o jumătate de oră, este bine să verifici dacă sunt destul de copţi cu ajutorul unui băţ pentru frigărui.

 

Sursa: clickpoftabuna.ro

Facebook Comments