Reputatul Cristian Mandeal acuză intenția celor de la PNL și UDMR de a face rău Filarmonicii Arad: „Cinism, neputință, ignoranță, reavoință, nepăsare“

by Adrian Pavel

Îmi pasă (încă) de România. Îmi pasă de trecutul, prezentul și viitorul acestui loc și acestor oameni cu, și pentru care am trăit, am muncit, am suferit și am dăruit. Îmi pasă de identitatea mea care se traduce prin ceea ce am primit din urmă, am păstrat și am transmis pe mai departe. Îmi pasă de cum voi fi judecat de copilul meu pentru ceea ce am facut și, mai ales, pentru ceea ce n-am fost în stare să fac.

Mă opun din răsputeri oricăror neputințe, ignoranțe sau reavoință prin care moștenirea primită să-mi fie risipită și violată de nepăsare sau cinism. Nici un efort nu poate fi prea mare pentru a ne păstra ființa națională ce se exprimă printr-un suprem cuvânt: CULTURĂ. E singura avere reală care ne definește și prin care putem obține Nemurirea. Să ne respectăm, să ne apărăm și să ne iubim pe noi înșine!“ – Cristian Mandeal (Bucuresti, 2021-04-07).

Dirijorul Cristian Mandeal s-a perfecționat la Berlin, cu Herbert Karajan (1980), și la München, sub îndrumarea lui Sergiu Celibidache (1990).

A colaborat cu orchestre de prestigiu din toatã lumea, cu solişti de renume, cu orchestre de tineret (a condus cursuri de varã şi a predat cursuri de mãiestrie).

Cristian Mandeal a dirijat în 32 de ţãri şi în 25 de capitale ale lumii.

Din 1991 este Director General al Filarmonicii „George Enescu”.

Este şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania. Începând din 2005 a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei Hallé din Manchester.

Pânã în 2002 a fost Director artistic al Orchestrei Simfonice Haifa din Israel, iar pânã în 2003 a fost dirijor rezident al Orchestrei Haydn di Bolzano e Trento din Italia.

A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, ediţiile 2001 şi 2003.

A dirijat balet, precum şi opera Stiffelio de Verdi la Opera de Stat din Viena. A realizat numeroase înregistrãri pe discuri LP şi compact cu muzicã de operã, simfonicã şi de film.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate