Reprezentanţii României la Eurovision 2018, la prima repetiție pe scena concursului

by Dana B.

Reprezentanţii României la Eurovision 2018, membrii trupei The Humans, au avut, marţi, prima repetiţie pe scena concursului, care are loc la Altice Arena din Lisabona, Portugalia, informează TVR.

Delegaţia României a avut un program foarte încărcat după sosirea la Lisabona, marţi, fiind programate repetiţii, şedinţa tehnică în Viewing Room, prima conferinţă de presă, interviuri şi sesiuni foto.

Spectacolul, pregătit în studiourile TVR, a impresionant audienţa din arenă – ţinutele artiştilor, scenografia, decorurile, jocul de lumini şi vocea Cristinei Caramarcu, solista grupului, fiind apreciate de organizatori şi de jurnaliştii prezenţi în centrul de presă.

„Mi s-a îndeplinit o dorinţă uriaşă: am arătat şi am cântat aşa cum ne-am dorit, aşa cum ne-am imaginat primul nostru moment pe scena Eurovision. Repetiţia a ieşit aproape perfect şi suntem foarte optimişti înainte de semifinală”, a declarat, în culise, Cristina.

După repetiţie, regizorul Petre Năstase şi Gabriel Scîrlet, regizorul muzical, alături de artişti şi Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României, au discutat in Viewing Room cu echipa tehnică a gazdelor detaliile show-ului. Specialiştii au tras apoi concluziile şi au reglat ultimele amănunte, urmând ca, vineri, să aibă loc a doua sesiune de repetiţii.

La sesiunea de întrebări, jurnaliştii străini au fost curioşi să afle detalii despre conceptul show-ului. „Suntem încântaţi să realizăm o premieră la Eurovision, aducând pe scena concursului nu mai puţin de 31 de personaje. Chiar dacă regulamentul nu permite mai mult de şase artişti pe scenă, noi vom realiza o premieră şi vom fi, într-un fel, mai mulţi. Spectacolul nostru include şi 25 de manechine purtând măşti, care sugerează depersonalizarea şi riscul pierderii identităţii într-o lume tot mai grăbită şi mai indiferentă, la care suntem martori în viaţa de zi cu zi. Conceptul accentuează mesajul piesei, care este unul de speranţă şi de încurajare. Vrem să accentuăm cât de important este să te opreşti, să priveşti în jurul tău şi să te bucuri de viaţă”, au declarat artiştii la conferinţa de presă.

Jurnaliştii au lăudat vocea Cristinei, pe care au apreciat-o ca fiind cea mai bună de la ediţia din acest an şi au cântat, alături de ea, acordurile piesei „Goodbye”.

Telespectatorii TVR pot vedea cum a decurs prima repetiţie a trupei The Humans pe scena de la Altice Arena, dar şi imagini de la sosirea delegaţiei României în Portugalia, întâlnirea cu presa, momentele din culise la „Drumul spre Lisabona”. Emisiunea urmăreşte pas cu pas reprezentanţii României în capitala Eurovision 2018 şi este difuzată în perioada 2-12 mai, atât pe TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, de luni până duminică, de la ora 20.50 (în zilele de concurs, de la 21.30), cât şi online, pe TVR+ şi pe canalul oficial de YouTube al TVR. Totodată, „Ştirile TVR” vor difuza, în exclusivitate, reportaje şi transmisiuni live de la Altice Arena din Lisabona.

Anul acesta, Nicu Patoi, Anca Lupeş, Alexandra Cepraga, Gabriel Cotabiţă şi Mihai Alexandru sunt experţii care vor acorda voturile juriului României în concurs. Alături de juriile celorlalte ţări participante în a doua semifinală, cei cinci membri vor vota pe parcursul ultimei repetiţii, chiar în ziua show-ului televizat. În marea finală, vor vota toate ţările înscrise în concurs – 43 de jurii formate din 215 de membri de specialitate.

Ca să meargă în etapa finală, trupa The Humans are nevoie de voturile românilor din străinătate, care vor conta în proporţie de 50%. Restul de 50% este decizia juriului.

Trupa The Humans va cânta în a doua semifinală a concursului Eurovision, pe 10 mai. Marea finală va avea loc două zile mai târziu, pe 12 mai.

Televiziunea Română va transmite în direct şi în exclusivitate spectacolele Eurovision 2018 de la Lisabona, pe TVR 1, TVR HD şi TVR+, începând cu prima semifinală, din data de 8 mai, de la ora 22.00.

Sub sloganul „All aboard”, Eurovision Song Contest 2018 aduce, pe scena din Lisabona, reprezentanţii celor 43 de ţări înscrise în competiţie: Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Moldova, Muntenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Rusia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveţia, Ucraina, Marea Britanie.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Eurovision Song Contest 2017 a avut loc la Kiev. Reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, au obţinut poziţia a şaptea, cu un total de 282 de puncte, cea mai bună clasare a României în concurs, de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării României la Eurovision.

 

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments