Remedii naturiste pentru atenuarea durerilor și usturimilor cauzate de arsurile solare

by Cristian Dobre

Pentru atenuarea durerilor și usturimilor cauzate de arsurile solare, dar și pentru a accelera procesul de vindecare a pielii, poți folosi remedii naturiste.

Înainte de toate, e bine de reținut că expunerea la soare ar trebui făcută după ce aplici o cremă sau loțiune cu factor de protecție solară (FPS) adecvat pielii tale – cu cât ai pielea mai albă și mai sensibilă, cu atât FPS-ul e bine să fie mai mare. De asemenea, pe lângă cremă, poți purta o brățară pentru expunerea controlată la soare. Aceasta are culoarea galbenă, iar când se modifică în portocaliu înseamnă că trebuie să aplici din nou pe piele crema de protecție, iar dacă se face roz, e bine să te duci la umbră pentru a evita arsurile.

Dacă, însă, te-ai grăbit să stai la soare fără protecție solară și ai mai și adormit pe șezlong sau pe plajă, cel mai probabil te-ai ales cu niște arsuri de toată frumusețea, cauzate de radiațiile ultraviolete. Simptomele arsurilor solare apar în câteva ore după expunerea la soare. Cu toate acestea, efectele complete ale afectării pielii pot dura 24 de ore.

Cât durează o arsură solară în funcție de gravitatea ei

Arsurile solare ușoare vin de obicei cu roșeață și unele dureri, care pot dura oriunde între trei și cinci zile. Pielea ta se poate coji un pic în ultimele două zile, pe măsură ce se regenerează.

Arsurile moderate sunt de obicei mai dureroase. Pielea va fi roșie, umflată și fierbinte la atingere. Aceste arsuri durează de obicei aproximativ o săptămână până să se vindece în întregime. Ulterior, pielea poate continua să se cojească încă 2-3 zile.

Arsurile solare severe necesită uneori o vizită la un medic sau chiar o internare în spital. În acest caz, pielea este foarte dureroasă și foarte roșie și poate dura până la două săptămâni pentru a se recupera complet. Chiar dacă nu trebuie să mergi la spital, va trebui să rămâi acasă și să te odihnești pentru a te recupera după o arsură severă.

O serie de factori pot influența durata simptomelor arsurilor solare, pentru că nu toată lumea reacționează în același mod la expunerea la soare. În general, următorii factori fac ca oamenii să fie mai susceptibili la arsuri solare severe, care, în general, durează mai mult pentru a se vindeca:

  • pielea foarte deschisă la culoare
  • pistruii sau părul blond ori roșcat din naștere
  • expunerea la soare între orele 10:00 și 15:00 (când razele soarelui sunt cele mai intense)
  • altitudinile mari
  • găurile de ozon
  • domiciliul sau călătoriile în locuri situate în apropierea Ecuatorului
  • paturile de bronzare
  • anumite medicamente care cresc riscul de arsuri (medicamente fotosensibilizante).

Durerea de la o arsură solară începe de obicei în 6 ore, atinge maximul în jurul a 24 de ore și se va reduce de obicei după 48 de ore. Tratarea arsurilor se face cu calmante – ibuprofen sau aspirină, dar și prin aplicarea de comprese reci sau de remedii din natură.

Remedii naturiste pentru arsurile solare

 

Poți folosi o serie de remedii naturale pentru atenuarea durerilor și usturimilor cauzate de arsurile solare, dar și pentru a accelera procesul de vindecare a pielii.

Un duș rece – senzațiile de usturime și bufeurile cauzate de arsurile solare pot fi remediate cel puțin pe moment de un duș rece. Poți face chiar o baie în cada plină cu apă călduță, în care să pui un pahar de oțet de mere pentru reechilibrarea pH-ului pielii. Și uleiul esențial de lavandă (ori cel de mușețel) are efect calmant asupra pielii, iar dacă vrei să scapi de roșeața specifică pielii arse de soare, poți adăuga două căni de bicarbonat de sodiu în apa din cadă.

Aloe vera – probabil cel mai cunoscut, dar și cel mai eficient ingredient natural folosit pentru tratarea arsurilor solare, aloe vera hidratează pielea și accelerează regenerarea acesteia.

Comprese cu lapte rece – compresele cu lapte rece aplicate direct pe piele creează o barieră proteică care ajută la vindecarea pielii.

Castraveți – aceste legume conțin antioxidanți de preț pentru piele, dar au și proprietăți analgezice. Răcește castraveții în frigider apoi pune-i în blender pentru a-i transforma într-o pastă. Aplică pasta de castravete pe zonele arse de soare și las-o să acționeze în jur de 10 minute.

Ulei esențial de mentă – acest ulei esențial acționează precum un analgezic natural și ajută la calmarea pielii inflamate în urma arsurilor solare. Mai mult decât atât, uleiul de mentă oferă și o senzație răcoritoare. Masează-ți ușor pielea arsă de soare cu ulei de mentă încălzit în prealabil între palme, pentru a-i facilita pătrunderea în piele.

Sursa: doc.ro
Facebook Comments