REGULAMENTELE FRF SUNT CLARE: UTA BD NU ARE DREPT DE PROMOVARE IN LIGA A III-A

by Cosmin Mihuta

Dezvăluirile făcute în ultimele zile despre afacerea CS UTA Bătrâna Doamnă (AS UTA BD nu mai există) au avut darul de-a încinge spiritele, mai ales în rândul celor de la Suporter Club UTA, care încearcă să transforme aceste dezvăluiri într-o conspiraţie ocultă, cu implicaţii politice, cu interese ascunse. Când de fapt e vorba de un lucru extrem de simplu: o clonă creată în laboratoarele primăriei a pus mâna pe brandul UTA şi sifonează şi va mai sifona bani publici printr-un ONG. Oricât ne-ar ameninţa cei de la SCU (am înţeles că sunt câteva zeci, un număr prea mic pentru a fi reprezentanţii zecilor de mii de suporteri) ancheta noastră va continua, pentru a arăta, în primul rând, cum îşi bat unii joc de brand-ul UTA, iar mai apoi, pentru a dezvălui cum se sifonează banii publici prin tot felul de ONG-uri, o afacere care sperăm că va intra cât de curând în atenţia organelor competente.

CS UTA BD nu are continuitate

Deşi a fost băgată pe uşa din dos în liga a IV-a de către fosta conducere a AJF Arad, CS UTA Bătrâna Doamnă nu întruneşte una dintre principalele condiţii, care sunt stipulate clar în statutul FRF, la articolul 54: „calitatea de membru afiliat a unui club trebuie să aibă o durată – în momentul începerii sezonului competiţional următor – de cel puţin trei ani consecutivi“.  Or, deşi conform informaţiilor noastre, la FRF s-au trimis acte false cum că CS UTA Bătrâna Doamnă ar fi participat în ultimii trei ani la diverse competiţii AJF, în realitate, la acele competiţii a participat AS UTA Bătrâna Doamnă. Iar CS UTA BD, care acum evoluează în liga a IV-a, nu avea cum să participe, fiind înfiinţată în … iunie 2013, aşa cum am mai arătat, iar suporterii pot consulta frumos dosarul nr. 8572/55/2013-Judecatoria Arad. Deci, neavând trei ani în competiţiile AJF Arad, nu putea evolua direct în liga a IV-a, ci ar fi trebui să înceapă cu ultima categorie.

 

În plus, articolul 54, pct. 1 din Statul FRF este extrem de clar: „Dreptul unui club de a participa în campionatele naţionale va depinde, în primul rând, de meritul sportiv al acestuia. Un club se va califica într-un campionat naţional astfel: continuând să evolueze în acelaşi eşalon competiţional sau promovând ori retrogradând la sfârşitul unui sezon“. Aceleaşi prevederi, cuvânt cu cuvânt, le regăsim şi în articolul 26, din ROAF AJF Arad. Or, CS UTA BD, înfiinţată în iunie 2013, nu se încadrează nici la continuarea în acelaşi eşalon, nici la promovare, nici la retrogradare. Se înscrie la capitolul şmecherie, care însă nu e prevăzut în regulamentele FRF sau AJF.

Modificările interzic promovarea

Cei de la CS UTA BD ar putea să vină cu o nouă scamatorie, povestind că ei de fapt sau transformat din AS UTA BD, echipa fiind continuatarea fostei asociaţii. Tot ce se poate, însă asta nu înseamnă că au scăpat de regulament, cazul fiind identic cu al altor echipe care n-au avut drept de promovare fiindcă au încercat să ajungă în diverse eşaloane prin tot felul de artificii, inclusiv adevărata UTA. Articolul 54, punctul 2, din statutul FRF este cât se poate de clar: orice modificare a formei juridice a clubului sau a structurii persoanei juridice (de exemplu schimbarea sediului, denumirii sau culorilor clubului sau cesiunea între cluburi şi/sau alte entităţi juridice a participaţiilor) va fi considerată drept o întreruperre a continuităţii calităţii de membru afiliat. Astfel că, indiferent dacă este sau nu continuatoarea AS UTA BD, echipa CS UTA BD, care activează în liga a IV-a, nu are drept de promovare, considerându-se că nu are o continuitate de trei ani în competiţie.

Mingea e la AJF

Toate aceste nereguli sau reguli, depinde cum priveşti lucrurile, sunt bine cunoscute de noua conducere AJF Arad. Unul dintre motivele pentru care Adrian Lucaci a fost ales cu o majoritate zdrobitoare de voturi a fost şi promisiunea că va aduce legalitatea în asociaţie. Începând de la modul de cheltuire a banilor, până la astfel de inginerii prin care diverse echipe ajung în anumite competiţii eludând criteriul sportiv. Nu mai vorbim de delegarea arbitrilor, observatorilor, despre care vom vorbi în materialele următoare, fiindcă şi acolo există grave probleme. Ce va face Adrian Lucaci, dacă va rezista presiunilor şi ameninţărilor la care este supus în aceste zile, rămâne de văzut. Noi sperăm că, indiferent cât de mare ar fi pasiunea, până la urmă legea să triumfe, fiindcă nu e posibil ca cel mai mare brand al Aradului şi banii publici să ajungă la o echipă care nu are de a face cu spiritul UTA-ei. Chiar dacă o mână de suporteri cred contrariul.

 

P.S.: Fiindcă suporterii văd că nu au răbdare, un membru marcant SCU plângându-se pe reţelele de socializare că trebuie să aştepte câteva zile pentru a afla alte amănunte, mâine revenim cu noi dezvăluiri.

 

Cosmin Mihuţa

cosmin.mihuta@livearad.ro

 

 

Facebook Comments