Regina poporului Zulu a murit la o lună de la moartea soțului ei și preluarea tronului

by Andreea Radu

Familia regală a poporului Zulu din Africa de Sud a anunțat moartea reginei Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu, la doar o lună după ce aceasta preluase tronul, informează digi24.ro.
Regina Mantfombi, în vârstă de 65 de ani, a devenit luna trecută lider interimar al celui mai mare grup etnic din Africa de Sud, după moartea soțului ei, Regele Goodwill Zwelithini. Poporul Zulu are 11 milioane de oameni și constituie 18% din populația Africii de Sud.
Prim-ministrul reginei a spus că moartea ei a luat familia prin surprindere. Succesorul la tron încă nu a fost anunțat.
„Familia Regală anunță moartea neașteptată a Majestății Sale, Regina Shiyiwe Mantfombi Dlamini Zulu, conducător al poporului Zului”, a spus Prințul Mangosuthu Buthelezi, premierul națiunii africane, într-o declarație. El a mai dat asigurări că „nu va exista un vid de putere în poporul Zulu”.
Regina Mantfombi a fost internată în spital săptămâna trecută, suferind de o boală rămasă necunoscută, scrie presa africană. Ea preluase puterea pe 24 martie, după ce soțul ei, Regele Goodwill Zwelithini, a murit la vârsta de 72 de ani, după complicații asociate cu diabetul de care suferea.
Goodwill Zwelithini a condus poporul Zulu vreme de 50 de ani, printr-o clauză din constituția republicană a Africii de Sud, însă rolul lui era în mare parte ceremonial.
Regina Mantfombi avea opt copii, iar fiul ei cel mai mare, Prințul Misuzulu, este favorit la preluarea tronului.

Facebook Comments