Regenerare urbană cu fonduri europene, la Oradea. Aradul ia împrumut 20 de milioane de euro

by Cosmin Mihuta

Săptămână de săptămână, Primăria Oradea ne dezvăluie ceea ce înseamnă o administrație modernă, eficientă, în antiteză cu incompetența crasă de la vârful Primăriei Arad. Baronul Aradului, Gheorghe Falcă, se laudă de vreo doi ani, dinainte de alegerile din 2016, cu proiectul de regenerare urbană, care se ridică la 50 de milioane de euro, dintre care peste 20 de milioane de euro vor fi împrumutate de la BERD, iar restul va fi suportat din bugetul local.

În comparație cu Aradul, municipiul Oradea a ales din nou calea cea mai bună pentru cetățean, și anume fondurile europene. Primăria Oradea are în derulare mai multe proiecte de regenerare urbană, cu fonduri europene, pe Programul Operațional Regional. „Unul dintre obiectivele orașului este acela de a avea spații verzi în toate cartierele, iar zonele degradate pe care le avem azi să fie treptat eliminate și redate cetățenilor. Pentru atingerea acestui obiectiv profităm de existența unei axe de finanțare europeană, pe Programul Operațional Regional, prin care se finanțează transformarea unor zone degradate în spații verzi“, spune primarul Ilie Bolojan, de la Oradea.

De ce la Oradea se poate și la Arad nu ? Ar fi două variante: ori incompetența administrației arădene, de care ne-am lovit de multe ori în ultimii ani, ori faptul că la fonduri europene este greu să aranjezi licitațiile, așa cum le poți face la împrumutul BERD, unde licitațiile ocolosesc sistemul SEAP și practic poți scoate câștigător o firmă de casă portocalie.

Facebook Comments