Regele Thailandei a redat consoartei sale regale toate titlurile anulate în 2019

by Cristian Dobre
Thailand's King Maha Vajiralongkorn and General Sineenat Wongvajirapakdi, the royal noble consort pose at the Grand Palace in Bangkok, Thailand, in this undated handout photo obtained by Reuters September 2, 2020. Royal Household Bureau/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Regele Maha Vajiralongkorn al Thailandei i-a redat consoartei sale titlurile oficiale şi rangul militar pe care i le anulase în 2019, potrivit unui anunţ făcut miercuri de Palatul Regal din Bangkok, la aproape un an după ce amanta suveranului a fost acuzată de lipsă de loialitate şi a dispărut din viaţa publică, informează Reuters.

Anunţul a fost făcut într-o perioadă în care Thailanda se confruntă cu proteste antiguvernamentale, pe durata cărora au existat şi cereri ce vizau diminuarea noilor puteri oferite regelui, spulberând astfel un tabu foarte puternic într-o ţară în care tradiţiile conservatoare îl consideră pe monarh drept o fiinţă semi-divină aflată mai presus de critici.

Lui Sineenat Wongvajirapakdi, în vârstă de 35 de ani, i-a fost retras în octombrie 2019 titlul de Nobilă Consoartă Regală printr-un comunicat oficial al Palatului Regal, în care se afirma că amanta regelui a fost „nerecunoscătoare” şi a alimentat o rivalitate cu regina Suthida, soţia regelui thailandez.

Totuşi, comunicatul apărut miercuri în publicaţia guvernamentală Royal Gazette afirmă că Sineenat „este nepătată” şi, de aceea, are dreptul la titlul de consoartă regală şi la toate privilegiile şi poziţiile sale deţinute anterior în rândul casei regale.

Ordinul monarhului thailandez a intrat în vigoare începând din data de 28 august.

Sineenat a dispărut din viaţa publică după căderea sa în dizgraţie, iar locul în care a trăit de atunci nu a putut fi confirmat. În această săptămână, tabloidul Bild a raportat că ea a sosit în Germania, unde regele Thailandei îşi petrece cea mai mare parte a anului.

Regele Vajiralongkorn a fost încoronat oficial ca monarh constituţional al Thailandei în mai 2019, după ce preluase mai întâi tronul ţării la moartea în 2016 a tatălui său, care a domnit timp de 70 de ani.

Cu câteva zile înainte de încoronare, regele thailandez s-a căsătorit cu şefa adjunctă a gărzii sale personale, Suthida Tidjai, în vârstă de 42 de ani, căreia i-a oferit titlul de regina Suthida Bajrasudhabimalalakshana.

După două luni, regele thailandez i-a oferit titlul de Nobilă Consoartă Regală lui Sineenat, o fostă infirmieră şi garda lui de corp. Decizia sa a reprezentat prima numire de acest tip făcută după o pauză de aproape un secol în Thailanda, ţară în care regimul de monarhie absolută a încetat să mai existe încă din 1932.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments