Record de tranzacții cu mașini second hand în 2017

by Andreea Radu

Primul semestru din 2017 a adus un record cantitativ pe piata auto din Romania, in conditiile in care tranzactiile cu masini second-hand au avut un avans de 130%, inmatricularile de masini noi au crescut cu 27%, iar cele de masini second-hand din import au urcat cu 86%, depasind 250.000 de unitati, conform unei analize efectuate de hotnews.ro.  

Piata masinilor noi a crescut cu 27%, pana la 45.000 de unitati, ceea ce inseamna cel mai bun parcurs din 2009 si pana in prezent, dupa cum arata datele publice oferite de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

De asemenea, piata masinilor second-hand din import a avut un semestru extrem de bun, avansul fiind de 86%, pana la 253.000 de masini, februarie fiind o luna record, cu 68.000 de masini inscrise in circulatie.

Inmatricularile de masini second-hand pe plan intern (reinmatriculari) au urcat cel mai mult dintre cele trei categorii analizate, cu 130%, in doua luni depasindu-se 50.000 de unitati, spre deosebire de anii anteriori, cand pragul de 20.000 de unitati / luna era atins foarte rar.

„Programul Rabla a inceput in luna mai si isi va face simtite efectele si in urmatoarele luni, astfel ca piata poate incheia anul cu peste 110.000 masini noi. De asemenea, numarul masinilor second-hand din import inmatriculate a fost in mod constant mare in cele cinci luni de dupa eliminarea timbrului de mediu, media lunara fiind de 47.000 de masini. In acest ritm, piata masinilor second-hand din import poate trece de 500.000 de unitati, la fel si sectorul reinmatricularilor”, a declarat Cristian Cojocaru, Sales Manager Autovit.ro.

„Piata inmatricularilor a fost puternic influentata de eliminarea taxei auto. Majoritatea masinilor rulate din import oferita spre vanzare a fost inmatriculata voluntar de catre vanzatori, atat din stocuri cat si din importurile recente, din cauza impredictibilitatii legislatiei fiscale. Din datele inregistrate de Autovit.ro, estimam ca peste 15% din totalul de autoturisme rulate de import si inmatriculate in acest an raman oferite spre vanzare, nefiind inca tranzactionate”, a adaugat Cojocaru.

Facebook Comments