Alimentatia din perioada postului se bazeaza mai ales pe alimente de origine vegetala, respectiv legume, fructe, leguminoase, oleaginoase si produse din cereal. Dr. Elena Tanase, medic specialist de medicina interna, consultant de nutritie la Clinica DigestMed, face cateva recomandari de alimentatie sanatoasa in perioada postului.
„Acum, suntem intr-o perioada de post foarte permisiv din punctul meu de vedere, avand multe zile cu dezlegare la peste, zile in care crestinul poate consuma carne de peste si derivate“. Potrivit specialistului, sunt persoane care considera ca in perioada postului exista riscul de a se ingrasa, pentru ca scotand din alimentatie carnea, lactatele si oul, sunt nevoiti sa manance mai multe produse bogate in glucide (zaharuri) pentru a inregistra aceeasi satietate. „Altii cred ca pot deveni anemici sau lipsiti de energie. Unii spera ca isi pot normaliza nivelul grasimilor din sange, ceea ce poate fi adevarat pentru trigliceride, dar putin probabil sa se intample in ceea ce priveste nivelul de colesterol. Cert este ca si in aceasta perioada trebuie si putem sa facem alegeri care sa ne asigure o alimentatie echilibrata nutritional“. Principala diferenta in ceea ce priveste alimentatia din timpul postului este reprezentata de sursa de proteine.
„Este binecunoscut faptul ca sursele animale de proteine – carne, peste, lactate, oua – sunt cele mai valoroase in ceea ce priveste aportul cantitativ si calitativ al partilor componente ale proteinelor, respectiv aminoacizii. Insa si lumea vegetala are surse valoroase de proteine, care in plus aduc si alti compusi – nutrient – benefici organismului. Acestea sunt leguminoasele: mazare, linte, fasole uscata, naut, soia – si oleaginoasele: nuci, alune de padure, samburi si seminte diverse. Optim este ca un reprezentant din aceste categorii sa se regaseasca la fiecare masa. Adica, in loc sa mancam paine cu salata de vinete este mai bine sa adaugam si un pumn de nuci sau unui pilaf cu ciuperci i se potriveste de minune o salata in care sa adaugam seminte diverse. Este bine de stiut ca proteine se gasesc si in produsele din cereale – paine, paste, orez, porumb, mei, bulgur – si, mai important, acestea se completeaza nutritional cu cele din leguminoase. De aceea e bine sa mancam humus cu paine, fasole batuta cu paine, linte cu orez.“
Avand grija ca la fiecare masa sa existe o sursa de proteine, castigul este ca masa respectiva va conferi o satietate mai prelungita, adica tine mai mult de foame si nu este nevoie sa mancam des, plus ca alimentatia isi va pastra caracterul echilibrat si astfel prevenim ingrasarea, mai spune medicul. „Neajunsul generat de cresterea consumului de leguminoase si de aportul in general mai mare de fibre caracteristic unei alimentatii exclusiv vegetale, va fi balonarea. Insa, tine strict de confortul abdominal, nu are un impact negativ pe starea de sanatate. Toate leguminoasele vor balona, intr-o mai mica sau mai mare masura, in functie de mod de preparare, soi, cantitatea pe care o consumam.“ Ele au in compozitie o serie de glucide pe care organismul uman nu le poate digera si se vor comporta in colon ca niste fibre alimentare. „Putem dimina – nu anula – acest efect prin inmuierea lor minimum 12 ore – fasole uscata, naut – si mai putin pentru linte, si prin fierberea corespunzatoare, chiar se pot usor „suprafierbe“. Daca balonarea devine suparatoare puteti apela la preparate farmaceutice pe baza de simeticona.“
„In ceea ce priveste oleaginoasele pentru beneficiu maxim consumati nucile, alunele de padure, samburii/semintele in stare cruda si eventual hidratate in prealabil.“ Este bine de stiut ca arahidele – cunoscute si sub denumirea de alune de pamant sau alune americane – nu intra in categoria nuciferelor, ele sunt de fapt leguminoase – ca fasolea uscata – si nu se consuma in stare cruda, pentru ca au un compus cu potential toxic, care se distruge prin preparare termica.“ „Trebuie sa stiti ca oleaginoasele in general, mucegaiesc relativ usor, daca sunt tinute in conditii improprii. Astfel, se incarca cu aflatoxina, un bine cunoscut carcinogen. Cumparati-le ambalate, si tineti-le la frigider dupa deschidere. Cel mai bine luati nuci si alune de padure in coaja – se gasesc acum la majoritatea supermarketurilor, sau cei mai norocosi direct de la sursa – si vi le spargeti dvs. cat sa aveti pentru o perioada de timp.“ Preparatele facute in casa sunt recomandate. „Pentru ca produsele vegetale ambalate au o lista de ingrediente uneori nepermis de lunga, cu grasimi, chiar vegetale in exces, uneori nu de cea mai buna calitate. Puteti de exemplu sa fierbeti o cantitate mai mare de boabe odata – fie fasole, fie naut – si ulterior sa congelati cantitati mai mici pe care sa le utilizati rapid ulterior.“ Boabele decongelate se por folosi fie in salate diverse, fie pentru humus sau fasolea batuta.
„Puteti sa faceti singuri paste tartinabile din felurite seminte hidratate in prelabil. Ca surse de inspiratie pentru diverse retete apelati cu incredere la gastronomia vegana, bogata in retete care sunt si gustoase si in general echilibrate nutritional.“ Este bine de evitat folosirea margarinei, chiar si tipurile produse prin esterificare, este recomandarea nutritionistului. „In aceasta perioada se consuma multe legume. Recomand sa apelati cu incredere la cele congelate, congelarea fiind metoda optima de conservare a legumelor, pastrand proportia cea mai mare de nutrienti. Pentru cele in stare cruda atentie la sursa, preferati-le pe cele autohtone, pentru simplu fapt ca avand un drum mai scurt de la producator in farfurie, vor necesita si tratamente mai putine impotriva daunatorilor.“
Muraturile – cele in saramura – sunt iarasi o metoda buna de conservare a legumelor, fiind si sursa de probiotice. Aduc insa un aport important de sare. Acest efect nedorit il puteti diminua adaugand mai putina sare in preparatul cu care le veti asocia. Nu se recomanda hipertensivilor, in special acelora sensibili la consumul de sare.“ „Multa lume dupa post vine sa isi faca analizele cu urmatoarea teama – anemia care s-ar putea instala – pentru ca nu au mancat carne, respectiv speranta – scaderea grasimilor din sange. Insa, perioada de 7 saptamani este insuficienta pentru o persoana sanatoasa, ca fierul sa scada atat de mult incat sa apara anemia. O persoana cu nivel normal al hemoglobinei la inceputul postului, adica fara anemie, va avea foarte probabil tot un nivel normal la sfarsitul postului. Intr-adevar unii se pot simti mai deficitari in energie in aceasta perioada, dar acest lucru se intampla exclusiv pentru ca nu stiu sau nu pot sa faca alegerile cele mai bune in ceea ce priveste alimentele consumate. Cat despre grasimile din sange, nivelul de trigliceride poate scadea suficient de mult – numai daca alimentatia este insa echilibrata nutritional, pana la normalizare – in functie si de valoarea initiala. Nivelul de colesterol ramane adesea neschimbat sau nesemnificativ ameliorat. In principal, pentru ca perioada este prea scurta pentru a se inregistra un efect semnificativ favorabil.“ In concluzie, cu putina organizare putem avea o alimentatie echilibrata si sanatoasa si in timpul postului, conchide medicul.
Sursa: sanatate.bzi.ro