Rechinii au o viaţă socială mai complexă decât se credea până acum

by Cristian Dobre

Rechinii au o viaţă socială mai complexă decât se credea până acum, potrivit unui studiu care arată că rechinul cenuşiu din Oceanul Pacific cultivă reţele sociale surprinzătoare şi dezvoltă legături care pot dura ani întregi, informează Reuters.

Studiul s-a concentrat pe comportamentul social al unui grup de 41 de rechini cenuşii din jurul atolului Palmyra, la circa 1.600 de kilometri sud-vest de Hawaii, oamenii de ştiinţă folosind transmiţători acustici şi camere de filmat cu senzori pentru a-i monitoriza şi a obţine o perspectivă mai clară asupra acţiunilor lor.

Departe de a fi creaturi solitare, rechinii formează comunităţi sociale destul de stabile de-a lungul timpului, unii dintre indivizi rămânând împreună pe parcursul celor patru ani cât a durat studiul.

Cercetătorii au documentat un model zilnic, în care rechinii îşi petrec dimineţile împreună în grupuri de circa 20 de indivizi în unele părţi ale recifului, dispersându-se pe parcursul zilei şi al nopţii pentru a se regrupa din nou în dimineaţa următoare.

”Rechinii sunt animale incredibile şi încă destul de neînţelese”, a spus Yannis Papastamatiou, biolog marin în cadrul Universităţii Internaţionale Florida, autorul principal al cercetării publicate săptămâna aceasta în revista Proceedings of the Royal Society.

”Aş vrea să vorbesc despre ‘vieţile lor sociale secrete’ nu pentru că îşi doresc să le ţină secrete, ci pentru că abia recent am dezvoltat instrumentele pentru a vedea şi a le înţelege comportamentul social”, a adăugat Papastamatiou. ”Nu toţi rechinii sunt sociabili, iar unii sunt mai degrabă solitari”.

Rechinul cenuşiu are dimensiuni medii, ajungând la circa doi metri în lungime. Sociabilitatea lor are asemănări, în ceea ce priveşte stabilitatea de-a lungul timpului, cu anumite păsări şi mamifere, dar diferă prin faptul că nu are componenta de construire a cuibului, ritualul de împerechere, producerea sunetelor sau interacţiuni prieteneşti.

Cercetătorii consideră că motivul pentru care rechinii îşi petrec timpul împreună este pentru a se asigura că diferiţii indivizi găsesc pradă. ”De ceva vreme am ştiut că rechinii sunt capabili de a recunoaşte anumiţi tovarăşi din grup şi de a avea preferinţe sociale”, a spus biologul marin şi coautor al studiului David Jacoby din cadrul Institutului de Zoologie din Londra.

”Studiul nostru scoate la iveală pentru prima dată că sunt de fapt capabili să menţină parteneri sociali timp de mulţi ani . Mai departe, oferim un mecanism posibil pentru o astfel de structură socială pe termen lung – şi anume că grupurile sociale operează asemenea unor centre de informaţii de unde indivizii se pot urmări unul pe celălalt către zonele unde există hrană în larg”.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments