Rasismul este în creștere în Europa, mai ales în Austria și Germania

by Andreea Radu

Rasismul este în creștere în Europa, aproape jumătate dintre persoanele de culoare din statele membre chestionate de UE raportând discriminare, de la abuzul verbal asupra copiilor lor până la a fi refuzați de proprietari atunci când vor să închirieze locuințe, b1tv.ro.
În fiecare domeniu al vieții, de la școli la piața muncii, locuințe și sănătate, un sondaj realizat de agenția UE pentru drepturile persoanelor de ascendență africană a constatat niveluri ridicate de discriminare, unele dintre cele mai proaste rezultate înregistrate fiind în Austria și Germania, unde partidele de dreapta au crescut în popularitate, arată The Guardian. Sondajul a 6.752 de persoane de origine africană din 13 țări – Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia – a constatat că 45% au suferit discriminare rasială, o creștere cu șase puncte procentuale de la 39% în 2016.
În Austria și Germania, trei din patru dintre cei chestionați (72% și 76%) au declarat că s-au simțit discriminați în ultimii cinci ani, în creștere față de jumătate (51% și 52%) când a fost pusă aceeași întrebare în 2016. Alternative für Deutschland, anti-imigrație, a devenit al treilea partid ca mărime din Germania, precum și cea mai mare opoziție, după alegerile federale din 2017, iar influența sa este în creștere.
În Austria, Partidul Libertății (FPÖ), fondat în 1956 și condus pentru prima dată de un fost funcționar nazist și ofițer SS, este lider în sondaje înaintea alegerilor generale de anul viitor, pe care se așteaptă să le câștige. Michael O’Flaherty, director la agenția UE pentru drepturile fundamentale, care consiliază Comisia Europeană în materie de politică, a declarat că rezultatele din raportul, Being Black in the EU, sunt „rușinoase”.
El a cerut tuturor țărilor UE să adune date privind egalitatea, inclusiv despre originea etnică sau rasială, în încercarea de a aborda și mai mult problema. Din cauza sensibilităților apărute în urma celui de-al doilea război mondial, Germania, spre deosebire de Marea Britanie, nu colectează date de recensământ privind diversitatea rasială sau etnică.
Un sfert (23%) dintre persoanele de culoare au indicat că cineva a făcut comentarii jignitoare sau amenințătoare copilului lor în persoană din cauza originii lor etnice sau de imigranți. Aproape doi din cinci părinți din Irlanda (39%), Germania și Finlanda (ambele 38%) și Austria (37%) au raportat astfel de experiențe.

Facebook Comments