Rămăşiţele unei nave, posibil vikinge, descoperite într-un sit funerar din vestul Norvegiei

by Cristian Dobre

Cercetătorii norvegieni au descoperit rămăşiţele unei nave, posibil vikinge, într-un sit funerar din vestul Norvegiei, informează vineri DPA.

„Nava este importantă pentru istoria noastră comună”, a declarat vineri Ola Elvestuen, ministrul climei şi mediului, adăugând că pe moment experţii analizează care este cea mai bună variantă de conservare a acesteia.

Specialiştii au recurs la radar după ce rămăşiţele unei nave au fost detectate pe insula Edoy din vestul Norvegiei. Locaţia se află în apropierea unei rute istorice pe mare, de-a lungul coastei, spre oraşul Trondheim.

Regiunea are un bogat patrimoniu arheologic. Kulisteinen, o piatră runică, cu o vechime de peste 900 de ani, având o inscripţie care prezintă cea mai veche menţionare cunoscută a Norvegiei, a fost descoperită pe o insulă din apropiere.

Resturile navei, cu o chilă de 13 metri, au fost găsite în ceea ce pare să fi fost o movilă funerară. Nava avea probabil o lungime cu câţiva metri mai mare, însă aratul i-ar fi putut deteriora pupa şi prova, au explicat cercetătorii.

Descoperirea a fost raportată de cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare a Patrimoniului Cultural din Norvegia (NIKU).

„Este prea devreme să spunem ceva sigur despre vechimea navei, dar probabil e din perioada merovingiană sau vikingă, ceea ce înseamnă că are peste 1.000 de ani”, a precizat Knut Paasche de la Departamentul de arheologie digitală al NIKU, expert în navele vikinge.

Epoca merovingiană se întinde între anii 570-800 d.Hr., iar cea vikingă între 800-1050 d.Hr.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments