Pycnandra Acuminata, arborele tropical din care curge nichel

by Cristian Dobre

Metalele grele cum ar fi nichelul și zincul sunt, de obicei, extrem de toxice pentru plante, însă o specie de arbori de pe insula Noua Caledonie din Pacificul de Sud, Pycnandra Acuminata, a evoluat astfel încât în prezent poate prelua metalele în mod normal toxice în tulpinile, frunzele și chiar semințele lor. Arborele folosește nichelul pentru a se apăra împotriva insectelor. Seva acestui arbore este de culoare albastră-verde și are o concentrație de 25% nichel. Pycnandra Acuminata este un copac tropical care atinge înălțimi de până la 20 de metri. Afinitatea neobișnuită a copacului pentru nichel a fost descoperită pentru prima dată în anii 1970, și de atunci și până în prezent oamenii de știință încearcă să înțeleagă pe deplin această evoluție.

„Acest arbore crește foarte încet și este nevoie de decenii pentru a produce flori și semințe. Din păcate este amenințat de despăduriri ca urmare a activităților miniere și a incendiilor de vegetație din zona sa. Nu știm încă motivele acestei complexe evoluții, dar cu siguranță aceasta s-a întâmplat pe parcursul a milioane de ani. Am fi tentați să credem că prin această evoluție copacul se apără de dăunători, lucru perfect adevărat, însă aceasta ar putea fi doar un beneficiu al evoluției sale și nu motivul principal”, a declarat pentru BBC, Dr. Antony van der Ent, cercetător la Universitatea din Queensland.

Nichelul este un metal de culoare alb-cenușie, cu densitatea de 8900 Kg/m3, care se topește la o temperatură de 1.455°C. Ca proprietăți, este maleabil, ductil, tenace și se deformează plastic ușor la rece. Este rezistent la acțiunea substanțelor organice și anorganice, cu excepția celor care conțin sulf, și prezintă o mare rezistență la coroziunea atmosferică, de aceea e utilizat la galvanizare.

 

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments