Putin lansează campania de recrutare de primăvară: 147.000 de ruși chemați la serviciul militar obligatoriu

by Florian Popa

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care este demarată campania de recrutare de primăvară, 147.000 de cetățeni fiind chemați pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu, a anunțat joi agenția oficială rusă de presă Tass, citată de hotnews.ro.
În septembrie anul trecut, Vladimir Putin a semnat un ordin de convocare a 120.000 de ruși pentru campania de toamnă. La acea vreme, agenția Tass cita Ministerul Apărării de la Moscova care afirma că recrutarea nu este în niciun fel legată de „operațiunea militară specială”, expresia oficială folosită de Rusia pentru războiul declanșat în Ucraina.
Toți bărbații din Rusia trebuie să efectueze un an de serviciu militar, între vârstele de 18 și 27 de ani, sau o pregătire echivalentă în timpul studiilor superioare.
În medie, în ultimii ani, în jur de 130.000 de persoane au fost chemate în fiecare campanie de primăvară și de toamnă, potrivit Tass.

Rusia vrea să facă rost de 400.000 de soldați

Ministerul britanic al Apărării a transmis, în cea mai recentă evaluare privind evoluția războiului din Ucraina, că Rusia pregătește o nouă campanie de înrolare prin care vrea să recruteze 400.000 de soldați care să se ofere „voluntar” să intre în armată, dar că probabil autoritățile regionale vor recurge la constrângeri pentru a-și îndeplini cotele de înrolare impuse de Moscova.
Astfel, numărul de soldați pe care Kremlinul vrea să-l obțină este chiar mai mare decât cel de 300.000 din cadrul „mobilizării parțiale” anunțate de Vladimir Putin în septembrie anul trecut. La sfârșitul lunii octombrie, ministrul apărării Serghei Șoigu a spus că această cotă a fost atinsă și că „nu mai sunt planificate alte măsuri similare”.
Mulți au fost trimiși să lupte în Ucraina, unde trupele rusești au suferit pierderi enorme, uneori de peste 1.000 de soldați pe zi (potrivit estimărilor ucrainene), mai ales în condițiile unei ofensive de iarnă cu reușite minore.
Experții militari britanici au spus, în evaluarea de joi dimineață, că prin campania de recrutare pe bază de „voluntariat” Kremlinul vrea să nu agite apele interne. „Rusia o prezintă ca pe o campanie de recrutare de personal voluntar și profesionist mai degrabă decât pe o nouă mobilizare obligatorie. Există o posibilitate reală ca, în realitate, această distincție să fie ignorată și ca autoritățile regionale să încerce să își atingă obiectivele de recrutare alocate prin constrângerea oamenilor să se înroleze”.

Facebook Comments