PUDRA DE ROSCOVE, BUNA PENTRU STOMAC

by Paula Craciun

Nelipsită din cămările bunicelor noastre, care o puneau în diverse preparate, pudra de roşcove este folosită şi astăzi ca înlocuitor al ciocolatei. Ea este indicată în tratarea diverselor afecţiuni, cum ar fi problemele digestive şi cele cardiovasculare.

Arborele numit roşcov sau caruba e cultivat în ţările mediteraneene – Spania, Italia, Maroc. Fructele arată ca păstăile verzi, care capătă culoare maro-roşcată după recoltare. Sunt folosite din timpuri străvechi: se spune că Ioan Botezătorul s-ar fi hrănit cu ele, roşcova numindu-se şi „pâinea Sfântului Ioan“.

  • Nu are contraindicaţii. Făina de roşcovă poate fi consumată fără probleme de copii şi de femeile care alăptează, de persoanele alergice, precum şi de cele care suferă de gastrită, indigestie sau enterocolită. Dozajul folosit depinde de mai mulţi factori, cum ar fi vârsta, problemele de sănătate avute în vedere şi durata tratamentului. Din acest motiv, dacă vrei să faci o astfel de cură, urmează sfatul unui medic şi ţine cont de instrucţiunile de pe ambalaj.
  • Scade colesterolul “rău”. Pudra de roşcove este bogată în calciu, vitaminele A, B2, B3 şi D, minerale ca magneziu, fier, fosfor, mangan şi potasiu şi este o sursă excelentă de proteine şi fibre alimentare. Conţine polifenoli, substanţe antioxidante care ajută la reducerea riscului de a face boli de inimă. În plus, conform unor studii medicale recente, dacă mănânci preparate pe bază de pudră de roşcove, poţi să scazi nivelul colesterolului „rău“, care duce la apariţia bolilor cardiovasculare.
  • De ajutor în afecţiunile digestive. Pentru că pudra de roşcove conţine diverse tipuri de fibre (celuloză, hemiceluloză, lignină), este indicată în caz de diaree, atât la copii, cât şi la adulţi. Ajută la absorbţia lichidelor din tubul digestiv şi reduce procesele de fermentaţie. Mai mult, taninii din roşcovă sunt „prietenoşi“ cu flora intestinală, au efect calmant asupra mucoaselor intestinale şi stomacale, alungă greaţa şi diareea, inhibă dezvoltarea bacteriilor intestinale dăunătoare şi combat refluxul gastro-esofagian.

Sursa: click.ro

Foto: click.ro

Facebook Comments