PS Emilian Crișanul: ”Poruncile nu trebuie respectate doar de dragul legii, ci pentru a crea legături bune între noi, oamenii, și cu Dumnezeu”

by Dana B.

Deloc o zi întâmplătoare, Duminica de astăzi este una cu totul aparte tocmai prin deschiderea căii de parcurs până la bucuria Învierii.

Este Duminica în care Biserica, în toată cuprinderea ei, intră în Perioada Triodului. Perioadă care însumează zece săptămâni și care este anume rânduită a evidenția slujirea preoțească sau arhierească a Mântuitorului Iisus Hristos centrată pe patima, moartea și jertfirea Sa pentru întreg neamul omenesc.

Este Duminica în care Biserica începe pregătirea credincioșilor pentru intrarea în Postul Mare care, anul acesta, va începe în data de 11 martie.

Este Duminica în care și credincioșii arădeni, adunați în comuniunea Sfintei Liturghii oficiate de un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, în Catedrala Veche din Arad, L-au împreună-rugat pe Dătătorul de viață ”a deschide ușile pocăinței”.

De astăzi începe perioada liturgică a Triodului, care cuprinde slujbele bisericesti de la Duminica Vameșului și Fariseului până în Sfânta și Marea Sâmbătă, adică o perioadă de zece săptămâni.

Sunt trei săptămâni pregătitoare pentru Postul Mare și șapte săptămâni din Post, incluzând și Săptămâna Pătimirilor Domnului.

Prin Pilda Vameșului și a Fariseului, Domnul nostru Iisus Hristos ne învață cum trebuie să ne rugăm. Fariseul a greșit pentru că s-a comparat cu ceilalți oameni și i-a judecat. Avea o mare doză de mândrie, autosuficiență si aroganță. Pe de altă parte, Vameșul s-a rugat smerit, cerând iertare sinceră Lui Dumnezeu pentru păcatele săvârșite. El realizează că numai milostivirea Lui Dumnezeu îl poate ierta, vindeca și ridica din păcate.

Astfel, învățăm că pe Dumnezeu nu-L interesează să respectăm învățătura (poruncile) de dragul legii, ci să le respectăm pentru a crea legături bune între noi, oamenii, și cu Dumnezeu.

Să ne rugăm cu adevărat smerit nu numai pentru noi, ci și pentru familie, pentru prieteni, pentru comunitatea din care facem parte, pentru oamenii suferinzi, bolnavi și necăjiți. Doar așa vom pleca folosiți din Biserică, de la Sfânta Liturghie și Sfintele Slujbe”, a spus Preasfințitul Emilian Crișanul în cuvântul de învățătură.

Înconjurat de zeci de copii, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a avut și un cuvânt adresat în mod special părinților, rugându-i pe aceștia să vegheze la buna creștere spirituală a copiilor, grijindu-se în mod special ca sufletele lor să nu fie pângărite în vreun fel de posibilitățile financiare ale părinților și să aibă mereu înainte cuvintele Mântuitorului „Învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima”(Mt.11,29)

O Duminică într-un duh aparte, de unde credincioșii au plecat  cu gândul că ”Poruncile nu trebuie respectate doar de dragul legii, ci pentru a crea legături bune între noi oamenii și cu Dumnezeu”, legături care odată bine rânduite ar putea îmbunătăți chipul societății din care facem parte și la a cărei bună rânduială suntem chemați cu mic cu mare a contribui în mod special cu propriul exemplu, conștienți fiind că  ”oricine se înalţă pe sine se va smeri, iar cel ce se smereşte pe sine se va înălţa” (Luca 18, 14).

Facebook Comments