Protestul energeticienilor de la Mintia a fost declarat ilegal

by Cristian Dobre

Tribunalul Hunedoara a decis marţi că protestul salariaţilor de la termocentrala Mintia este unul ilegal, motiv pentru care liderul Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, a solicitat colegilor săi să reia lucrul.

Hotărârea instanţei survine după ce administratorul judiciar al Complexului Energetic Hunedoara (CEH) s-a adresat instanţei de judecată apreciind că acţiunea sindicaliştilor de la „Solidaritatea Hunedoara” ar fi una care nu respectă legea.

„Admite acţiunea formulată de către reclamantul Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA, prin administrator judiciar Expert Insolvenţă SPRL, în contradictoriu cu pârâtul Sindicatul Solidaritatea Hunedoara. Dispune încetarea grevei declanşate la data de 07.09.2020 în cadrul Sucursalei Electrocentrale Mintia, ca fiind ilegală”, se arată în minuta instanţei publicată marţi pe portalul instanţelor.

Hotărârea instanţei poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

După aflarea deciziei Tribunalului Hunedoara, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc, a declarat că hotărârea instanţei trebuie respectată şi a făcut un apel către membrii de sindicat să reia lucrul.

„Fac un apel către membrii Sindicatului Solidaritatea Hunedoara şi către toţi salariaţii termocentralei Mintia să respecte hotărârea instanţei de judecată şi să reia lucrul. Cu toate că nu suntem implicaţi în organizarea acestui protest, el fiind unul spontan, oamenii trebuie să ştie că hotărârea unei instanţe este obligatorie şi trebuie respectată”, a arătat liderul sindical.

Termocentrala Mintia a fost oprită în urmă cu nouă zile deoarece nu mai avea cărbune în depozite, după care luni, 7 septembrie, angajaţii unităţii au declanşat un conflict spontan.

Salariaţii termocentralei Mintia solicită plata unor drepturi băneşti neachitate de şase luni, între care se numără tichetele de masă, deconturile de navetă şi ajutoarele de căldură. Valoarea cumulată a acestora este cuprinsă între 3.500 şi 5.500 de lei pentru un angajat.

Termocentrala Mintia numără circa 700 de angajaţi şi face parte din Complexul Energetic Hunedoara, societate aflată în insolvenţă, alături de minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni, Vulcan şi termocentrala Paroşeni.

Facebook Comments