PROTESTE FATA DE EXPLOATAREA GAZELOR DE SIST LA ARAD, CLUJ SI TIMISOARA

by Cosmin Mihuta

Circa 2.000 de persoane participă, duminică după-amiază, la Arad, la un protest faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist, oamenii acuzând că, sub pretextul autorizaţiilor obţinute pentru resurse convenţionale, companiile caută gaze de şist, iar proteste similare au loc la Cluj şi Timişoara.

În Piaţa Avram Iancu din municipiul Arad s-au adunat, începând cu ora 15.00, aproximativ 2.000 de persoane, majoriatea venind din oraşele şi comunele din judeţ, unde în ultimele trei luni au fost organizate, în fiecare duminică, acţiuni similare, dar de mai mică amploare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Printre participanţi se numără primari din judeţ şi oameni de afaceri, în special din sectorul agricol, care ţin discursuri pe o scenă amplasată în Piaţa Avran Iancu, avertizându-i pe cei prezenţi asupra presupuselor riscuri pe care le prezintă tehnologia explorării şi exploatării gazelor de şist.

În discursuri, organizatorii acţiunii reclamă că substanţele folosite în tehnologia de valorificare a gazelor de şist sunt dăunătoare mediului şi sănătăţii populaţiei.

„În vestul ţării, avem cel mai fertil teren agricol, iar Aradul s-a dovedit ştiinţific că are cea mai bună apă potabilă din ţară. Avem obligaţia faţă de copiii noştri să protejăm aceste resurse valoroase”, a declarat Dimitrie Muscă, preşedintele Combinatului Agro-Industrial Curtici, cel mai mare din vestul ţării.

Participanţii au steaguri şi pancarte cu mesaje privind protejarea mediului şi împotriva explorării şi exploatării gazelor de şist.

Acţiunea este autorizată să se desfăşoare până la ora 19.00, timp în care manifestanţii vor participa şi la un marş prin centrul oraşului, pe un traseu cuprins între Teatrul de Stat, Primăria Arad şi Catedrala Arhiepiscopală.

Unii dintre participanţii la protest au declarat că temerea cea mai mare care i-a determinat să vină la acţiune este aceea că firmele care au obţinut autorizaţii pentru explorarea resurselor convenţionale – gaze naturale şi petrolpetrol – se folosesc de acestea pentru a căuta gaze de şist în Câmpia de Vest şi în perimetrul oraşului Curtici.

„Eu locuiesc în Şeitin, lângă graniţa cu Ungaria, şi în ultimele săptămâni am văzut pe terenurile agricole unde au început explorări că vin cisterne de mare capacitate şi pompează ceva lichid în sol. Din câte ştim noi, că în zonă au mai fost sonde petroliere, niciodată nu s-a pompat ceva în pământul nostru”, a declarat Maria Ioanăş, unul dintre participanţii la protest.

Acţiunea este supravegheată de aproximativ 200 de jandarmi, poliţişti şi poliţişti locali, fără a se înregistra incidente până la ora transmiterii acestei ştiri.

Prefectura Arad a anunţat, în mai multe rânduri, în ultimele luni, prin comunicate de presă ca răspuns la acţiunile de protest organizate în localităţi din judeţ, că în Arad nu au fost acordate licenţe sau autorizaţii pentru explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Acţiuni similare au loc, duminică după-amiază, şi la Cluj-Napoca şi Timişoara.

 

Sursa:http://www.mediafax.ro/social/proteste-fata-de-exploatarea-gazelor-de-sist-la-arad-cluj-si-timisoara-foto-12413843

Facebook Comments