Proprietățile și beneficiile pătrunjelului

by Cristian Dobre

Pătrunjelul, Petroselinum Crispum în denumirea științifică, este unul dintre cele mai populare plante culinare, care crește și se consumă pe tot parcursul anului și care are o mulțime de calități nutritive. Citește ce proprietăți și beneficii are pătrunjelul.

Cunoscut și foarte des folosit în bucătăria românească, pătrunjelul este o sursă importantă de proteine, minerale precum: calciu, potasiu, fosfor, magneziu, fier, dar și de ulei volatil, lipide și flavonoizi. Conține mai multă vitamina C decât anumite citrice precum lămâia sau portocala, dar este bogat și în vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, K și E.

Pătrunjelul – proprietăți și acțiune

Antioxidant; Detoxifiant; Antialergic; Antitumoral; Efect antirahitic; Diuretic; Efect vasodilatator; Antispastic; Relaxează fibrele musculare neted intestinale; Întărește sistemul imunitar; Menține elasticitatea vaselor de sânge; Asigură o funcționare optimă a aparatului genital; Stimulează activitatea vezicii biliare; Fluidifică secrețiile; Neutralizează efectele intoxicației cu alcool sau tutun; Efect antitumoral.

Indicații terapeutice pentru pătrunjel

Indiferent de modul în care este consumat, crud, sub formă de infuzie, gargară sau spălături locale, pătrunjelul este eficient în tratarea următoarelor afecțiuni:
Infecții; Eczeme; Astenie; Tulburări de circulație sanguină; Colici abdominale; Astm bronșic; Hipertensiune; Boli reumatice; Anorexie; Vindecarea plăgilor; Înțepături de insecte; Conjunctivită; Ameliorează contuziile; Înlătură durerile dentare.

Pătrunjelul este bogat în fier, conține mai mult fier decât spanac, dar și mai mult fluor decât orice alt aliment, iar asta îl face un aliment de nădejde pentru menținerea unei danturi și a unei osături puternice. Frunzele și tulpina de pătrunjel ajută la eliminarea toxinelor din corp, protejarea ficatului și distrugerea germenilor patogeni.
Sursa: libertatea.ro

Facebook Comments