Proprietățile nebănuite ale castanelor

by Cristian Dobre

Castanele decojite, uscate si macinate, ascund nebanuite calitati, prezentand proprietati antiinflamatoare, vasodilatatoare, flebotonice, antiedematoase, anticoagulante si fluidizante sanguin, decongestive, hemostatice si antiexudative venoase. De asemenea, actioneaza cu efecte directe în afectiuni venoase si la întarirea peretilor vaselor capilare fragile. Preparatele pe baza organelor vegetale ale castanului constituie remedii excelente în afectiunile venelor, de aceea ar trebui sa nu lipseasca din nici o casa.

Preparate din castane: decoct din 5-6 castane cojite si maruntite la un litru de apa; se fierbe 10-15 minute si se consuma cate o ceasca înainte de mesele principale timp de 20 de zile pe luna, avand efecte flebotonice si antiinflamatoare, diminuand fragilitatea capilarelor; decoct folosit extern sub forma de baie de sezut pentru vindecarea hemoroizilor si comprese contra cuperozei; cataplasme preparate din faina de castane,amestecata cu faina de grau (în proportii 1:1), se adauga otet si se omogenizeaza pentru a se aplica, în strat subtire, pentru diminuarea durerilor reumatice, usurarea circulatiei sanguine, atenuarea durerilor gastro-intestinale si grabirea vindecarii ranilor inflamate;  masca de fata preparata din castane curatate de coaja si date prin razatoare fina, care se amesteca cu miere de albine (proportie de 1:1) si se aplica timp de 10 minute pe tenuri foarte grase si pentru reducerea fragilitatii capilarelor, avand efecte astringente si tonice.

Preparate din scoarta de castan:  decoct din 40-50 g scoarta uscata si macinata la un litru de apa; se fierbe 3 minute, se infuzeaza 5 minute si se beau 2-3 cesti pe zi, cu efecte interne contra obezitatii si pentru scaderea temperaturii corpului. Extern se utilizeaza pentru bai locale contra hemoroizilor si a congestiilor pelviene feminine, avand rol anestezic si astringent;  tinctura din 100 g scoarta macinata si 300 ml alcool 40 %; se lasa la macerat 15 zile, se strecoara si se iau cate 10-15 picaturi pe zi în tratamentul trombozei si a varicelor; vin preparat din 50 g scoarta macinata la un litru vin alb, care se macereaza timp de 7 zile; se strecoara si se consuma cate un paharel înainte de mese ca bautura tonica si febrifuga în diaree, dizenterie si malarie, avand efecte similare cu scoarta arborelui de chinina.

Preparate din frunze: infuzie dintr-o lingurita frunze uscate la 250 ml apa clocotita; se infuzeaza acoperit 10 minute, se îndulceste cu miere si se bea prin înghitituri rare, avand rol mucolitic; unguent din o cana frunze verzi care se macereaza în 100 ml alcool 70 %, timp de 24 ore; se adauga 200 g unt topit sau margarina si se încalzeste 2 ore pe baia de apa. Dupa racire timp de 24 ore se reîncalzeste si se strecoara în cutii din plastic sau din sticla, pentru a fi folosit la tratarea varicelor si a hemoroizilor.

Preparate din flori: tincura din 20 g flori macerate timp de 3-4 zile în 100 ml alcool, se strecoara si se foloseste sub forma de frectii în reumatism, degeraturi si impetigo.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments